Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La restauració en temps de Covid-19

El passat divendres 16 d’octubre van entrar en vigor les noves mesures decretades per la Generalitat de Catalunya davant de la segona onada de la Covid-19. Entre les noves mesures i restriccions es troba la suspensió de les activitats de restauració, que tornen a la casella de la fase 0 del desconfinament: només poden fer entrega a domicili o menjar per emportar-se amb cita prèvia. Unes mesures que ja fa quinze dies que estan actives i que, ara, ho estaran dues setmanes més.

El sector de la restauració, un dels més afectats per la crisi sanitària, ha passat per diferents fases en tot el que portem de pandèmia: primer tancament total, després permís per activar el servei a domicili i per emportar i obertura de terrasses seguit d’una obertura amb interior amb les mesures de seguretat i higiene. Ara, estan passant de nou per un tancament amb l’opció del menjar per emportar i a domicili.

Restaurants i bars de Tiana s’han adaptat a aquesta nova situació com han pogut: la majoria han decidit continuar oberts sota aquestes circumstàncies i altres han decidit tancar. Parlem amb tres d’ells per conèixer com han viscut aquest any incert.

Avi Mingo

En primer lloc, la Sandra Parodi, de l’Avi Mingo, explica que per poder sobreviure a aquesta situació han hagut de reinventar-se amb “la cuina de l’Avi Mingo a casa teva”, una manera de donar a conèixer al poble que la seva cuina es pot gaudir també des de casa.

Ella explica que estan molt contents amb la resposta dels seus clients: empatitzen amb la situació que estan vivint perquè a ells també els hi afecta a la seva vida quotidiana. “En menys d’un any hem viscut mundialment una situació insòlita i impensable que pogués passar”, diu la Sandra. Defineix aquesta etapa com a transitòria però incerta.

L’Avi Mingo va tornar a obrir el 12 de juny després de 3 mesos tancats pel confinament, amb l’agreujament que com que no tenien terrassa no van poder obrir abans. Durant el període que han pogut estar oberts han seguit les mesures de seguretat i higiene establertes per les autoritats sanitàries.

Concretament, la Sandra explica que tots treballaven amb les mascaretes posades, hi havia gel hidroalcohòlic l’entrada, van treure dues taules del menjador per poder garantir la distància de seguretat i les que hi havia estaven desparades fins que arribaven els comensals. A més, feien servir monodosis d’oli, vinagre, sal, pebre i escuradents i oferien una carta plastificada per poder netejar-la després del seu ús.

Per últim, des de l’Avi Mingo creuen que aquest segon tancament “ha sigut poc encertat i molt dur. Tot i haver complert amb les mesures que ens van imposar, ens han tornat a tancar”. A més, creuen que ha quedat demostrat que la restauració no són els principals responsables dels contagis “i la prova és que desde que ens vam fer tancar fa 15 dies els contagis van en augment.”

Bar del Pirri

El bar situat al camp de futbol de Tiana també ha patit les conseqüències de la crisi sanitària. Com tots, han hagut d’adequar l’espai a la normativa Covid-19:

 

Ara, tot i estar tancats, ofereixen menjar per emportar, com per exemple la seva truita de patates casolana. Tot i això, el Pirri explica que estan passant per un moment difícil:

 

Ca l’Aníbal

El Rubén, de Ca l’Aníbal, explica que ells també s’han anat adequant a la normativa per la Covid-19. Tot i que al principi va ser una cosa nova, poc a poc es van anar acostumant. De fet, explica que la reobertura de la terrassa, i després del local, els va anar molt bé. “Crec que a causa d’això es va conèixer més la terrassa i hem pogut treballar molt bé aquest estiu”, explica.

Ara, amb el nou tancament, s’han hagut de reinventar. “Els menús que tenia a diari he aconseguit mantenir-los via WhatsApp i servim entrepants que es poden recollir per la finestra”, diu el Rubén.

Consulta tots els restaurants, cafeteries i bars actius en aquesta infografia: