Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La tria del Síndic de Greuges local s’encalla

L’elecció d’un nou o nova síndic/a de greuges local no acaba de fer-se realitat a Tiana. Malgrat que el procés va començar el febrer passat, a través de l’obertura de la convocatòria, i que tots els grups municipals van acordar triar aquesta figura per consens, l’acord no arriba.

Àlex Rosa, portaveu de la CUP, ha explicat que des d’abans de l’estiu PSC i ERC (encara equip de govern) i PP van acordar “pel seu compte” qui seria la persona que ocuparia el càrrec. Així, afegeix Rosa, ho van comunicar a la resta de grups: PDeCat-DC, Junts i la pròpia CUP.

 

En canvi, el portaveu del PP, Diego Parra, assegura que tot plegat no va anar així. Segons Parra, el juliol, a la comissió informativa (reunió de tots els grups municipals que es fa sempre abans de ple municipal) l’alcaldessa els va comunicar que “estava en condicions de proposar 2 noms pel càrrec de síndic de greuges local”.

Prèviament, els grups municipals ja havien preseleccionat 3 persones “per consens”, diu Parra. Davant d’aquest anunci, segons el relat del regidor popular, la resta de grups de l’oposició van demanar tornar a escoltar altres candidats, a més dels 3 esmentats, a qui no havien pogut entrevistar a fons.

 

Diego Parra afirma que si no s’hagués volgut actuar amb consens en aquest tema “simplement s’hauria presentat la proposta al ple de setembre per posar-la a votació”:

 

Un llarg camí recorregut per tornar a tenir síndic de greuges al poble

Tot plegat havia anat avançant, encara que força més lentament del que en un principi s’havia dit. L’objectiu era que el mes d’abril passat Tiana ja tornés a comptar amb un síndic de greuges local. Fa un any, el ple municipal va aprovar la creació d’una comissió que havia d’actualitzar el reglament vigent aleshores. Aquella tasca es va fer i el febrer es va obrir la convocatòria per rebre candidatures. Abans de l’estiu hi havia 5 persones -4 homes i una dona- proposades per ocupar el càrrec. A hores d’ara, però, encara no se sap qui l’ocuparà, ni quan ho farà pel desacord entre els grups polítics municipals.

El que sí que està clar és que PP, PSC i ERC són partidaris d’un d’aquests candidats, i, en canvi, PDeCat, Junts i la CUP prefereixen una altra persona. Una possibilitat de desbloquejar, en part, aquesta situació seria el nomenament d’un/a síndic/a adjunt/a, expliquen fonts municipals.

A Catalunya només tenen Síndic de Greuges 6 municipis d’entre 5.000 i 20.000 habitants. Tiana hagués pogut ser el setè però tot indica que, pel moment, encara caldrà esperar.