Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’acte institucional del 25N: vídeos, textos i teatre per a reflexionar sobre la desigualtat i la violència masclista

Aquest dilluns 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones, el Consell d’Igualtat de l’Ajuntament de Tiana ha organitzat un acte institucional a Can Riera per reflexionar i debatre sobre la desigualtat i la violència masclista. Per fer-ho, l’estructura de l’acte es va dividir en tres formats diferents.

El vídeo

L’acte va començar a dos quarts de set de la tarda amb la projecció dels vídeos guanyadors del concurs “Tu, com ho veus?”, destinat a joves de 12 a 18 anys i organitzat per l’Ajuntament de Tiana. L’objectiu d’aquestes peces audiovisuals era promoure la reflexió de les desigualtats existents en les relacions de parella i d’oportunitats entre dones i homes.

Sota aquesta premissa, els vídeos que es van poder veure explicaven a través de la mirada dels joves de Tiana la falta d’igualtat d’oportunitats laborals entre ambdós sexes, els estereotips per raó de gènere que ajuden a promoure actes sexistes contra les dones o fins i tot les relacions de parella que acaben derivant en violència de gènere.

El manifest

Els vídeos van fer el seu efecte. Un silenci va omplir Can Riera després de la projecció de l’última peça, només diluït segons després pels aplaudiments dels assistents. Enmig d’aquest ambient reflexiu, la Teresa París, actual directora de l’escola bressol de Tiana, va sortir a l’escenari i va llegir el manifest pel 25N. Aquest és un fragment de la seva intervenció:

El teatre

Després del manifest, només quedava un últim ingredient per acabar de cuinar les reflexions que ja rondaven pel cap dels assistents. Es tractava de l’espectacle “Vindicacions”, una representació teatral de petit format interpretada per tres actrius de la cooperativa Trama SCCL.

L’espectacle girava al voltant de dos personatges femenins molt diferents entre si, on a través de l’humor, el drama i l’anàlisi crítica reflexionaven sobre les diferents discriminacions i desigualtats de gènere existents avui en dia.

A través d’aquesta trama principal, però, en sorgien d’altres en diferents formats –poesia, monòlegs o gags- que servien per complementar la reflexió sobre els lligams entre els rols i les estructures de poder.

Per exemple, el monòleg d’una víctima d’agressió sexual que intentava convèncer-se que no va ser culpa seva per portar faldilla, un gag simulant un programa de la televisió on es jutjava i posava en dubte les actituds d’una noia que havia patit abusos, o la lectura d’una carta d’una víctima de violència de gènere.

La reflexió

La representació va acabar amb un debat posterior on les actrius i el públic van reflexionar sobre el que s’havia vist: els estereotips i rols de gènere que es transmeten de generació en generació, els mites de l’amor romàntic, la difusió d’actituds masclistes a través de grups de WhatsApp o xarxes socials, entre altres temes.

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Maresme (SIAD), ha atès aquest any 229 dones, el 62,44% de les quals era víctima de violència masclista. Això suposa un increment del 12% respecte a les dades de l’any passat. El SIAD atén dones dels 25 municipis de la comarca de menys de 20.000 habitants, entre els quals es troba Tiana.

Però tal com alerten des del mateix SIAD, les xifres són importants, però s’han de relativitzar. El motiu: encara avui hi ha moltes dones que no s’atreveixen a explicar, i menys denunciar oficialment, les agressions que pateixen. Fins i tot, afegeixen, encara hi ha dones que no identifiquen com a violències el tracte que reben per part de parelles, exparelles, amics o familiars.