L’Ajuntament de Tiana, el Centre d’Atenció Primària ABS Montgat i el Consultori local de Tiana han presentat aquest dimarts 21 de març a Can Riera la segona fase del procés de diagnòstic de salut comunitària que han engegat per identificar les necessitats de salut física, psíquica i emocional de la població tianenca i millorar-les. La regidora de Drets Socials i Salut, Susanna Capell, va destacar que aquest procés diagnòstic ajudaria a “obrir la mirada de què vol dir salut”.
Segons l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), la salut comunitària és el conjunt d’actuacions destinades a millorar la situació de salut de la comunitat en les seves dimensions físiques, psicològiques i socials, que actuen per mitjà de la capacitat col·lectiva d’adaptació positiva als canvis de l’entorn (Llei 18/2009, del 22 d’octubre, de salut pública). La salut comunitària suposa que la comunitat i els professionals que hi treballen sumin esforços per tal de millorar la salut i el benestar de la comunitat i de reduir les desigualtats socials.
La primera fase ha consistit en la recollida de dades de diverses fonts oficials, és a dir, dades quantitatives. Ara, comença la segona fase, la recollida de dades qualitatives, que es farà a través d’una enquesta dirigida a tota la població resident major de 16 anys. L’alcalde, Isaac Salvatierra, va destacar la importància i la necessitat de treballar amb les dades per evaluar millor les situacions i, en aquest cas concret, ajudar a fer millors polítiques comunitàries i de salut pública.
L’enquesta, voluntària i anònima, es pot respondre fins al 30 d’abril a través de la pàgina web de l’Ajuntament o de manera presencial a través de les butlletes disponibles a l’Ajuntament, la Llar de les Persones Grans, el centre de salut, la biblioteca Can Baratau, el Duet, el Casal, el local de l’AVV Virreina, les farmàcies i els forns del poble.
Des del consistori expliquen que totes les aportacions rebudes s’incorporaran a l’informe diagnòstic, identificant les intervencions comunitàries que millor responguin a les necessitats de la població i els actius i recursos que es disposen al territori que ajuden o dificulten la salut col·lectiva.
L’enquesta es complementarà amb la realització de dos focus grup, un format per veïns i veïnes i l’altre per professionals escollits segons criteris preestablerts. Després, es farà una nova sessió pública per prioritzar les temàtiques que, posteriorment, s’acabaran de definir del tot en el Grup Motor.