L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va publicar el passat 11 de febrer les bases del concurs d’arquitectes que escollirà qui redactarà el projecte d’habitatges dotacionals a Cals Frares.
El regidor no adscrit, Albert Sales, ha publicat aquest dimarts 18 de febrer un comunicat manifestant el seu malestar perquè la licitació s’hagi inclòs dins d’un paquet que inclou dues promocions més a l’Hospitalet de Llobregat “amb contextos urbans i necessitats molt diferents.” Tal com recullen les bases publicades a la Plataforma de Serveis de Contractació Pública, el contracte es divideix en tres promocions “per tal de facilitar l’accés a la contractació a un major número d’empresaris”, però cada una d’elles constituirà un contracte independent.
Sobre el jurat que decidirà el projecte guanyador, Sales també diu que “crida l’atenció” que Tiana només compti amb un únic representant, al·legant que “les decisions sobre com serà aquest nou edifici al municipi quedaran majoritàriament en mans de càrrecs i d’organismes metropolitans que poden no conèixer en profunditat les necessitats constructives i supeditat a criteris purament econòmics.”
Segons el regidor no adscrit, “la limitada capacitat d’influència del municipi en la decisió final, unida a l’absència de mecanismes de participació veïnal” compromet l’adequació del projecte guanyador al context específic del poble. “L’alcalde i el seu equip de govern amb aquesta minsa participació ha regalat el poder de decisió sense cap explicació al respecte ni a l’oposició ni al veïnat per pur electoralisme”, afegeix.
Segons recull el plec de clàusules administratives, el jurat estarà format, com a mínim, per les següents persones o aquelles a qui ho deleguin: gerent de l’AMB, director gerent de l’IMPSOL, arquitecte representant de cada ajuntament que decidirà sobre la promoció del seu municipi, director de Serveis de l’Espai públic o el de Serveis d’urbanisme de l’AMB, coordinador tècnic de l’IMPSOL, cap de servei de construcció de l’IMPSOL i dos arquitectes de reconeguda solvència professional designats pel COAC.
En la primera fase, tot empresari podrà presentar proposta sota un lema i es seleccionaran, com a màxim, cinc participants respecte de cada promoció que passaran a la segona fase. El jurat seleccionarà la proposta guanyadora de cada promoció d’acord amb els criteris de qualitat establerts, que inclou fins a 25 punts de 100 per la contextualització i coherència del conjunt amb l’entorn existent.
Cal tenir en compte que el conveni signat amb l’AMB ja estipulava en el tercer apartat que l’Ajuntament participaria “en la preparació prèvia de les bases i en el decurs de la deliberació de la proposta guanyadora” i especificava que el jurat estaria format per un tècnic municipal designat per l’Ajuntament.
Des del consistori expliquen que aquest concurs d’idees servirà per fer la contractació de l’equip d’arquitectes que acabarà redactant el projecte dels pisos. És a dir, l’opció guanyadora proposarà una primera idea que després es detallarà i desenvoluparà conjuntament amb el CAUT. Aquest, doncs, és un pas necessari per poder arribar a debatre el resultat final amb els grups polítics i el veïnat. “Sense els arquitectes no podem debatre res, primer cal que s’adjudiqui la feina, tal com s’ha fet amb totes les promocions”, aclareixen.
A més, afegeixen que els criteris recollits en el plec tècnic s’han consensuat amb l’Ajuntament de Tiana. “Aquestes bases tècniques s’han fet amb l’Ajuntament de Tiana, no s’ha fet a esquena de l’Ajuntament”.
El que diu el plec de condicions tècniques sobre la parcel·la situada al carrer Cals Frares 29-33
Les característiques del lloc, la morfologia de l’emplaçament, la seva condició urbana i, la necessitat de racionalitzar els tipus dels habitatges socials, ajustant les seves dimensions i introduint criteris de flexibilitat, inclusivitat, perspectiva de gènere i sostenibilitat, fan pensar que cal assajar un tipus d’ordenació del sector que permeti combinar la idea de trama urbana de baixa densitat, pròpia del teixit del barri, amb la integració d’aquest nou equipament d’habitatges, el qual ha de respectar i permetre la màxima permeabilitat amb l’Espai Dioptria. La proposta també haurà de respectar i potenciar les connexions entre el carrer Cals Frares i l’equipament existent, com també, permetrà la connexió del camí provinent de Can Jordana amb l’Espai Dioptria. L’ordenació integrarà els nous volums de la proposta objecte del concurs amb l’equipament existent i potenciarà el caràcter públic de l’espai intersticial resultant a mode de parc urbà.
Es pretén assolir 40 habitatges (4% habitatges adaptats), però se’n poden projectar menys, si s’escau, de manera que, el 75% dels habitatges siguin de 2 habitacions i la resta, 25% d’habitatges d’1 habitació. El nombre d’habitatges i el % d’1D i 2D no és determinant, però sí que es valorarà l’optimització de la superfície útil de lloguer vs. la superfície construïda i la qualitat del projecte resultant.
No es preveu la construcció de cap soterrani explícitament, però podrà aprofitar-se situacions de desmunt per allotjar instal·lacions o espais comunitaris. A banda, també es preveurà una plaça de bicicleta per habitatge en un espai segur i preferentment cobert.
En paral·lel a la redacció de l’avantprojecte, l’equip adjudicatari redactarà un Pla Especial Urbanístic (PEU) per tal de concretar l’ús d’allotjament dotacional i definir els paràmetres edificatoris.