Aquest dilluns 28 d’abril es va produir una apagada general de llum, telèfon i internet que va començar al voltant de les 12:30 h i que va afectar tota la península. A Tiana, segons expliquen des de l’Ajuntament de Tiana, el subministrament elèctric va tornar progressivament a partir de les 23.02 h, tot i que a la zona nord del poble (pavelló i barri de Can Gosch) ho va fer a les 16 h. A causa del tall de llum, la zona que s’alimenta per bombes no va tenir subministrament d’aigua i la zona esportiva es va quedar sense aigua fins a les 19 h. Els centres esportius van poder obrir, malgrat les limitacions.
L’apagada elèctrica va fer que el consistori activés el Pla de protecció civil municipal en fase d’alerta i l’equip de govern constituís el Comitè d’emergències municipal (CECOPAL), que va establir diversos grups d’actuació per fer una ronda de control, juntament amb la Policia Local, per comerços i equipaments municipals com les escoles, serveis socials, el centre de salut, la Llar de persones grans i la residència. Aquesta última va necessitar de l’ajuda de la brigada per mirar de reparar el generador elèctric. Segons informen des de l’Ajuntament, la Policia Local va rescatar dues persones d’uns 70 anys en un habitatge del carrer Ítaca, que havien quedat atrapats a l’ascensor. A més, durant tota la tarda i la nit, la Policia Local va reforçar el servei de patrullatge al carrer i el servei d’atenció a comissaria.
Com ho van viure comerços, serveis i escoles?
Alguns comerços van haver de tancar pel tall elèctric. “Nosaltres ens vam mantenir oberts, no vam tancar”, expliquen des de la Farmàcia Costa Mena. “Ens va sobtar la quantitat de gent que hi havia passejant, al carrer. Venien a preguntar-nos què estava passant, el motiu de l’apagada, quan es solucionaria…” Tot i que no tenien connexió per accedir a les receptes electròniques, creien que la seva funció era poder donar servei en la mesura que els fos possible. “Creiem que la nostra funció era no deixar ningú sense la medicació que pogués necessitar, fos urgent o no. I així va ser. Ens venia gent de Tiana o d’altres poblacions del voltant que es trobaven farmàcies tancades i es donava el cas que necessitaven medicació.” També van atendre persones que venien del consultori mèdic local, que va restar obert i en funcionament, amb receptes fetes manualment. Malgrat les circumstàncies, agraeixen la comprensió i la paciència de tots els que van venir.
“Tot i les dificultats, al Casal de Tiana vam poder continuar oferint el servei de dinars amb normalitat. Gràcies a l’implicació de l’equip i a una bona organització, ens vam adaptar ràpidament i vam garantir que tothom poguès gaudir d’un àpat” expliquen des del bar del Casal, els quals també agraeixen la paciència i la comprensió de la gent que es va apropar. “Vam viure l’apagada amb calma, col·laboració i molta professionalitat. Van ser moments intensos, però també una mostra de comunitat i solidaritat”, afegeixen, i acaben dient que “dies com els d’ahir ens recorden la importància d’estar units i cuidar-nos els uns als altres.”
En Daniel Campos, del Taller de Daniel, explica que en el seu cas va arribar al taller a les 9 i va treballar amb normalitat fins a les 12:30h. Com que les màquines ja no es van poder engegar, va aguantar la seva jornada laboral dues hores més fent treballs manuals, envernissant, pintant o encolant i van baixar tots els diferencials per evitar que s’espatllessin les màquines quan tornés l’electricitat. “Amb els motors que nosaltres treballem hauria sigut perillós si tornava la llum de cop”, explica.
L’escola bressol municipal, les escoles de primària i l’institut van estar obertes durant tota la jornada escolar. Des de l’escola Tiziana expliquen que van viure una “situació bastant normalitzada”: “Van venir a buscar sis o set famílies els seus infants per una qüestió d’organització familiar i el transcurs del dia va ser tranquil”, explica la seva directora, que afegeix que quan va marxar la llum “era una hora en què l’alumnat estava dinant o al pati en el servei de menjador i, per tant, no vam viure una situació alarmant.” L’únic que van haver de fer és comprar plats i gots de plàstic perquè el rentavaixelles no anava i així el segon torn pogués menjar bé. A la tarda, van adaptar les tasques de manera més analògica i l’equip directiu es va quedar fins passades les sis “perquè ens asseguréssim de que tots els infants els havien vingut a buscar, tant al centre com a les extraescolars.”