Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’Aplec de l’Alegria tornarà a congregar als tianencs a l’Ermita

Tiana ja es prepara per un dels seus actes més multitudinaris i de retrobament, l’Aplec de l’Alegria. Com cada Dilluns de Pasqua, els tianencs tornaran a pujar a l’Ermita per veure la Mare de Déu, passar el rosari, fer la missa concelebrada, ballar sardanes i menjar coca. Una tradició de les més arrelades al poble i que ens explica la presidenta de l’Agrupació Amics de la Sardana de Tiana, Rosa Maria Mascorda

 

L’aplec començarà amb l’ofrena floral i el rosari a les 10.45. A les 11 hi haurà la tradicional missa concelebrada i el cant dels Goigs de la Mare de Déu de l’Alegria. A les 12.00h la benedicció de les coques, que s’acabarà amb les tradicionals sardanes.

La ballada, d’aquest any, presenta novetats. Les sardanes que interpretaran la Cobla Iluro de Mataró seran de tirada més curta. De 7 en lloc de 10, perquè no sigui tan llarga.

 

Aquesta audició es tancarà amb la Sardana dedicada a L’Aplec de L’Alegria, de Tomàs Gil Membrado.

 

Un aplec que no es pot perdre

Segons la presidenta de l’Agrupació Amics de la Sardana de Tiana, aquest és un dia de retrobament i de tornar a gaudir de la natura. Ara cal mantenir aquest esperit i que no es perdi. Rosa Maria Mascorda

 

Des de l’entitat esperen que el “temps acompanyi”.

 

Història de l’Aplec

1960
1960

L’Aplec de l’Alegria se celebra cada Dilluns de Pasqua. Però, segurament, molts tianencs desconeixen la llarga història que hi ha darrera aquest esdeveniment.

El culte a la Verge de l’Alegria va començar cap al segle XII de la mà de les monges de Nostra Senyora de Montalegre. Per aquest motiu, quan es va fundar la Cartoixa de Tiana i Montgat a l’any 1415 se li va donar el nom de Santa Maria de Montalegre, amb la Mare de Déu com a patrona.

Però aquesta devoció va passar diferents daltabaixos fins al punt que, quan es va obrir la nova església parroquial de Tiana al 1886, l’altar i la imatge de la Mare de Déu de l’Alegria es van quedar oblidades a l’antic temple.

Una situació que es va mantenir fins el 1908. Aquell any el mossèn de la parròquia de Tiana va lamentar l’abandonament del vell convent i va decidir restaurar-lo. Va ser llavors que es va reprendre el culte a la Verge de l’Alegria i es va celebrar el primer Aplec.

Al 1936, l’altar i la imatge de la verge van ser destruïts. Tot i així, durant la resta del segle XX ambdós van ser restaurats. Aquest fenomen, però, no va evitar que la celebració es fes cada Dilluns de Pasqua. L’Aplec de l’Alegria té, per tant, més de cent anys.

 

Setmana Santa a Tiana

L’Aplec de l’Alegria és la cloenda de la Setmana Santa a Tiana. Una festa religiosa que el poble conserva. L’església parroquial s’ha convertit en el centre de totes les activitats. El Dijous Sant, a les 8 del vespre, hi haurà la Missa del Sant Sopar. El Divendres Sant, a les 10 del matí, el tradicional Via Crucis per l’interior de la parròquia.  La mateixa tarda, a les 18.30, la litúrgia de la passió. Els actes més religiosos, a l’espera del Dilluns de Pasqua, es tancaran el Dissabte de Glòria, amb la Vetlla de Pasqua i la Missa de Glòria, que se celebrarà a l’Església de Sant Cebrià, a les 10 del vespre.