Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Les 5 diferències entre l’incendi del 1994 i el de diumenge, 26 de gener

Han passat 20 anys i els mitjans han evolucionat. A més les condicions tant meteorològiques com del terreny són vitals per l’evolució i extinció del foc i no van ser les mateixes durant els dos incendis.  Les conseqüències tampoc tenen res a veure.

1.- Les hectàrees

L’any 1994 es van cremar 300 hectàrees d’arbrat i matoll. Es va calcinar el 40% del terme municipal de Tiana que té 790 hectàrees. El foc va començar a Badalona  i va envoltar el poble. El foc va passar per la Cartoixa, el Poliesportiu i va seguir cap a Alella.

Diumenge, 26 de gener es van cremar 7hectàrees de matolls i pins. El foc va començar a la finca de Can Fàbregas, al costat de l’ermita de l’Alegria i va arribar fins la urbanització de la Comulada d’Alella.

 

2.- El bosc

L’any 1994 l’estat dels boscos estava descuidat. Estaven bruts i abandonats. No només a Tiana. Era una situació generalitzada a tot Catalunya. Les línies elèctriques eren velles.

Actualment el bosc no està en les mateixes condicions que fa 20 anys. L’incendi del 1994 va cremar algunes zones que han trigat molts anys a refer-se i no hi ha tanta vegetació acumulada. Els últims anys, s’han fet neteges i plantades controlades de diferents espècies autòctones. El bosc està molt més net i a més tenim un ajut extra: les vaques de l’Albera de Ca l’Andreu que, són precisament les que pasturen i netegen el sotabosc, i que han campat per les seves els darrers mesos.

 

3.- Simultaneïtat d’incendis

L’any 1994 hi ha diversos incendis actius en el mateix moment que es va declarar el foc a Tiana. Els bombers centraven els seus esforços al Bages. Però també hi havia incendis al Vallès Oriental i Tarragona. Centenars de voluntaris van haver de pujar amb els seus propis mitjans a ajudar a apagar el foc perquè no hi havia prous operatius.

Diumenge, 26 de gener només hi havia actiu el foc de Tiana i es van poder destinar tots els recursos necessàries a apagar l’incendi. Hi van anar 20 camions dels bombers i 4 mitjans aeris. També van actuar les ADFs de la zona i alguns voluntaris que es van posar a disposició dels comandaments.

 

4.- Condicions meteorològiques

El foc del 94 va ser l’11 d’agost. Va ser un estiu molt sec. Tot i que no hi ha dades exactes d’aquell dia, l’humitat rondava entre el 15% i el 20% per l’època de l’any. Bufava vent de ponent que va fer que s’estengués ràpidament i va dificultar la feina dels bombers.

Diumenge, 26 de gener. El foc arriba en ple hivern, 6 dies després d’unes pluges on es van recollir 40L i amb una humitat mínima al migdia del 52% i una màxima a la nit del 88%. També va fer vent. Menys, però les ratxes van arribar entre els 40 i els 45 km/h. Res de l’altre món però suficient per fer-lo revifar a primera hora de la tarda.

 

5.- Risc per les persones

L’any 1994 va morir el cuiner de la Cartoixa de Montalegre. El monjo va quedar atrapat per les flames quan intentava saltar un dels murs fugint del foc. Es van desallotjar diverses cases. El foc va arribar molt aprop dels habitatges, es va apropar molt al nucli del poble. Encara no hi havia les urbanitzacions de Can Gaietà, el Carmelità, els Vessants i les Costes. Els veïns del carrer d’en Gosch van tenir les flames al costat. Les flames van espantar el bestiar i alguns porcs senglars van entrar al poble, també, fugint del bosc. El poble sencer es va quedar sense aigua i llum, i en algunes zones va deixar de funcionar el telèfon.

Diumenge, 26 de gener, cap persona va estar en perill. No hi va haver ferits. Els 20 desallotjats de la urbanització d’Alella van haver de marxar de casa per prevenció però la seva vida no va córrer perill en cap moment. No hi va haver cap afectació en els serveis bàsics.

 

Fotos cedides per la Biblioteca Can Baratau

Consulta l’especial de La Local ‘Així es va viure l’incendi