Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Les caramelles van omplir Tiana de música el cap de setmana

La Societat Coral Joventut Tianenca va celebrar, aquest diumenge 5 de juny, la tradicional passejada caramellaire, una tradició històrica que Tiana va perdre amb el pas del temps. Malgrat que l’any 2018 el Cor va recuperar la celebració, la crisi sanitària derivada de la Covid-19 va tornar a deixar-nos sense passejada caramellaire. Enguany, però, s’ha pogut tornar a celebrar i ha comptat amb la participació del Cor Veus de la Virreina de Tiana i la Societat Coral La Lira de Sant Cugat.

Les caramelles són un cant de salutació pasqual que data del segle XVI. Una colla de cantaires recorria els carrers d’una població i cantava aquestes cançons populars en el que s’anomenava la “passejada caramellaire”. Els cantaires anaven abillats de manera tradicional i, com a recompensa pels seus cants, se’ls obsequiava amb queviures que eren dipositats en cistelles engalanades.

La passejada caramellaire es va acabar perdent a Tiana, però l’any 2018 el Cor d’Homes de la Societat Coral Joventut Tianenca la va recuperar i la va adaptar a l’actualitat. Es va tornar a celebrar el 2019, però l’arribada de la pandèmia va suposar dos anys d’aturada de la celebració.

Enguany, per fi s’ha pogut recuperar. Així doncs, el passat diumenge 5 de juny, el Cor d’Homes arrencava la passejada caramellaire des del monument en honor a Anselm Clavé del Carrer Matas, i dibuixava un recorregut per diferents carrers de Tiana omplint el poble de caramelles.

El recorregut va conduir als cantaires per diferents punts del poble com el Carrer del Centre, el Casal de Tiana, la Plaça dels Peixos… I en la majoria d’ells els cantaires rebien un obsequi com una copa de cava o vermut. Així, les cistelles tradicionals passaven a un segon pla convertint-se en un element més d’atrezzo i la festivitat s’adaptava als temps actuals.

A més, la festa va comptar amb la participació del Cor Veus de la Virreina de Tiana i la Societat Coral La Lira de Sant Cugat, tal com explica en Pere Pascual, membre del Cor d’Homes de Tiana:

 

Els membres de la Societat Coral La Lira de Sant Cugat van gaudir de la passejada caramellaire i van mostrar el seu agraïment per haver estat convidats a cantar al poble, tal com explica en Francesc Tortosa, membre del Cor de Sant Cugat:

 

Finalment, després de més de tres hores de música i cant, la passejada caramellaire va acabar a la Plaça de l’Església, on es va tancar amb un vermut popular.