Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Tarragó: “en el tema del mural a en “Juanitu” m’he sentit una mica utilitzat”

La façana amb una pintura mural de Màrio Tarragó, a l’antic edifici de Correus del poble, és aquests dies motiu de polèmica. El 2005, l’artista tianenc Màrio Tarragó hi va fer una pintura mural com a homenatge a l’actor, poeta, pallasso i pedagog afincat a Tiana Joan Armengol, també cofundador d’Els Comediants, que havia mort l’any anterior amb només 54 anys.

Fa unes setmanes es va conèixer que l’Ajuntament de Tiana vol engegar un Museu a Cel Obert al poble. El primer dels seus projectes seria, justament, una actuació sobre el mural de Tarragó que contempla, segons explicava la regidora de Cultura al Punt-Avui textualment, “ser reemplaçat perquè està força deteriorat”. El treball triat perquè el substitueixi, va explicar la regidora de Cultura, serà la primera intervenció d’art urbà que passarà a integrar el Museu a Cel Obert de Tiana.

Detall de la pintura que està, després d'11 anys, força degradada
Detall de la pintura que està, després d’11 anys, força degradada

Però Junts per Tiana -que al igual que la resta de grups de l’oposició es va assabentar del projecte de museu per una notícia a El Punt-Avui- l’objectiu principal del projecte no és artístic sinó “arreglar parets malmeses”. Creuen que és primordial preservar el símbol de l’homenatge de Tiana a en “Juanitu”.

L’anunci de l’Ajuntament els sembla greu ja que, afirmen, el projecte de repintat de la façana “tracta l’art de manera molt frívola” malgrat que, asseguren, “l’art és molt més que això”. Una pregunta al ple d’aquest dimarts de la seva regidora Cristina Comas així ho va posar de manifest:

 

A la qual cosa, la regidora de Cultura, Núria Blasco, va respondre això, també al ple:

 

Però Núria Blasco creu que s’han confós les coses: afirma que una cosa és l’homenatge a Joan Armengol i, una altra, l’estat en què es troba a dia d’avui la façana:

 

Cristina Comas, per la seva banda, ha volgut insistir en què no se’ls va informar veritablement de quan i com es tirava endavant aquest projecte:

 

Junts per Tiana també va preguntar a l’equip de govern si havien contactat amb Mario Tarragó ja que a Junts, que sí que ho va fer, va assegurar Comas, els consta que l’artista no sabia res del projecte esmentat.

 

Què diu en Lluc Armengol, fill d’en “Juanitu”?

Una de les altres parts vinculades a aquest tema és la família d’en Juanitu. El seu fill, en Lluc Armengol, ha expressat la seva opinió sobre la qüestió:

Armengol afirma que encara no se li ha comunicat res però que és totalment lícit que l’Ajuntament no ho faci.

 

Què diu en Mario Tarragó?

La Local ha entrevistat Màrio Tarragó per conèixer la seva opinió sobre tota aquesta polèmica (escolteu l’entrevista sencera en aquesta mateixa notícia). Tarragó diu que, tot i que li ha sorprès aquesta polèmica ” sé com funciona la política”. També pensa que “en aquest cas, la baralla no era necessària: crec que tenen raó tots dos”:

 

Màrio Tarragó té una cosa molt clara, en aquest tema, per sobre de qualsevol altra:

 

L’artista tianenc diu que a ell li “encantaria” ser l’autor del nou mural d’homenatge a en “Juanitu” però, assegura, “no vull crear més polèmica”. Té, però, una proposta:

 

Per a en Mario Tarragó és essencial que la nova obra mural es restauri periòdicament i que s’hi col.loqui, també, una placa d’homenatge a en Joan Armengol. En qualsevol cas, en Màrio sent que, encara que no ho han fet volgudament, sí que s’ha sentit utilitzat:

 

Malgrat tot això, el que en Màrio aprova de totes totes és que es faci un nou mural, “amb una bona base de fusta per evitar la humitat que hi ha a la paret” i que “no es toqui mai més, només per anar-lo restaurant”.

Per sobre de tot, Tarragó, que afirma amb orgull ser “fill artístic d’en Juanitu”, afirma que refer el mural “és una bona iniciativa” i demana que “se l’homenatgi correctament perquè va ser una persona molt necessària per aquest poble i aquest país”: