Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Mascareta, distància, higiene i ventilació: un Nadal diferent

El període nadalenc arriba amb la crisi sanitària encara present. Unes dates de trobades amb familiars i amics que, enguany, s’hauran d’adaptar a les circumstàncies actuals. És per això que des de Protecció Civil s’han establert un seguit de mesures per fer front Nadal i evitar el màxim possible la propagació de la Covid-19.

Mobilitat i trobades

Des del dilluns 21 i fins a l’11 de gener, la mobilitat passa a ser comarcal de dilluns a diumenge. Del 23 de desembre al 6 de gener, ambdós inclosos, els desplaçaments entre comarques per anar i tornar als llocs de residència habitual de familiars o persones properes estan permesos.

El confinament nocturn, que normalment comença a les deu de la nit, es flexibilitza durant alguns festius de Nadal. Per a la Nit de Nadal i la Nit de Cap d’Any, el confinament comença a la una de la matinada, mentre que la Nit de Reis s’endarrereix fins a les onze.

També es produeix una flexibilització en les mesures pel que fa al nombre màxim de persones que es poden reunir durant les festivitats de Nadal, que inclou el 24, 25, 26 i 31 de desembre i l’1 i 6 de gener: es pot passar de 6 a 10 persones màxim, de dues bombolles de convivència diferent.

Cal evitar fer trobades amb persones que no són de contacte habitual, com ara familiars o amics que visquin lluny o amb qui faci mesos que no es té contacte. En totes les celebracions del període nadalenc, cada bombolla de convivència s’ha de relacionar com a màxim amb dues altres bombolles de convivència, sempre les mateixes.

Mascareta, distància, higiene i ventilació

El risc de contagi augmenta en espais tancats, durant els àpats per la proximitat i pel fet de no dur mascareta. És per això que durant les trobades de Nadal cal reforçar i garantir unes mesures de seguretat bàsiques, com són la distància física, la higiene de mans, l’ús de mascareta sempre que sigui possible, la ventilació i quedar-se a casa si es tenen símptomes, diagnòstic o contacte.

Sempre que sigui possible, es recomana que les reunions i trobades es facin a l’aire lliure. En trobades en espais tancats cal garantir una bona ventilació dels espais compartits, també als domicilis durant la trobada (mantenir obertes les finestres), i ventilar abans i després d’utilitzar els espais.

A taula, on s’ha d’evitar compatir estris, cal garantir la distància mínima d’1 metre entre persones de dues bombolles de convivència, evitant el contacte físic estret. A més, es recomana reduir el temps en espais interiors i no allargar la sobretaula. Cal evitar cridar o cantar massa alt.