Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Mascareta obligatòria a l’aire lliure encara que es pugui mantenir la distància de seguretat

A partir d’aquest dijous 9 de juliol és obligatori portar mascareta a Catalunya tant a l’aire lliure com en espais oberts, encara que es pugui mantenir la distància de seguretat. Aquesta mesura, signada per la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, sorgeix després de la detecció de diversos brots i l’increment de nous casos de persones asimptomàtiques, que han obligat a reforçar les condicions d’ús de les mesures de protecció i, en concret, la mascareta.

Tal com es recull a l’escrit publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), aquesta mesura vol “minimitzar el risc de transmissió comunitària del virus SARS-CoV-2, sense recórrer a altres mesures més dràstiques des del punt de vista d’afectació de les llibertats de les persones.”

La mascareta, doncs, serà obligatòria per a les persones a partir dels sis anys “a la via pública, als espais a l’aire lliure i a qualsevol espai tancat d’ús públic o que es trobi obert al públic”. Pels infants de 3 a 5 anys no és obligatòria però és recomanable que la portin.

L’incompliment d’aquesta mesura se sancionarà amb una multa de 100 euros. La resolució especifica que correspon als Ajuntaments i a la Generalitat les funcions de vigilància, inspecció i control.

Excepcions

L’obligatorietat de la mascareta està subjecte a diverses exempcions. Per una banda, les relacionades amb motius de salut, com les persones que presenten algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada pel seu ús, les persones amb discapacitat o dependència, les que no tinguin autonomia per treure-se-la o les que presenten alteracions de conducta que ho facin inviable.

Tampoc és obligatori ni per fer exercici físic a l’aire lliure ni per menjar i beure. A més, els grups estables de convivència o de contacte habitual tampoc l’hauran de portar si es troben en espais delimitats d’ús exclusiu per a ells, com domicilis particulars, aules, casals d’estiu o cases de colònies.

Per últim, a la platja no cal portar-la ni per banyar-se ni per prendre el sol. Sí que serà necessària portar-la per arribar fins a ella, caminar pel passeig o anar a la guingueta.