Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Matinades i “Lu Nostru” tornen a posar tradició a la Festa Major

Sonava amb molta més potència que fa 30 anys, però la melodia és exactament la mateixa: Eduard Casals i els Grallers de l’Alcalde han posat en marxa una nova edició de les Matinades a Tiana. Una edició especial perquè fa tres dècades que aquest tianenc d’adopció començava a despertar el poble el diumenge de Festa Major, a toc de gralla i timbal. Aquest diumenge, com els darrers 30 anys, no ha faltat a la seva cita… però han estat unes Matinades molt especials: fins a 16 músics l’han acompanyat.

Lluny queda aquell 1.986 en què dues gralles i una caixa constituïen les primeres Matinades: eren altres temps. Girant la vista enrere, el mateix protagonista ha explicat com ha vist aquests 30 anys de matinades, Eduard Casals:

 

Alts i baixos, moments més dolços i moments molt més durs: en aquests 30 anys hi ha hagut moments en què ha perillat la continuïtat de la festa. Eduard Casals encara recorda, però, el primer any i com han anat evolucionant les Matinades al llarg del temps:

 

Tots els músics han rebut una bossa commemorativa d’aquests 30 anys. Eduard Casals ha estat l’encarregat de signar el llibre d’honor de l’Ajuntament de Tiana.

“Lu Nostru” es consolida

Després de les matinades, gegants, grallers, cobles i un esbart dansaire han estat els encarregats d’animar una festa molt especial. Primer el Cavaller Eudald i la Novícia Clariana han estat els encarregats d’obrir plaça amb dos balls, un d’ells el seu, que es va estrenar el 1997 i és obra del mateix Eduard Casals.

Aquesta jornada també ha servit per recuperar una dansa tradicional a la Tiana del segle passat: el Ball de Punts, una modalitat de ball de gitanes que es ballava per carnestoltes. S’ha pogut recuperar gràcies a la Cobla Sabadell sota la direcció de Marcel Caselles i l’Esbart Dansaire Joaquim Ruyra de Blanes. Escoltem Marcel Caselles i Quim Rutllant:

 

El mateix Rutllan ens reconeix que ha estat senzill recuperar la dansa, ja que estava molt ben documentada:

Les puntaires aporten un toc encara més tradicional

En un racó de la plaça, que ha estat plena en tot moment, hi havia les puntaires que enagunay es posaven a la tasca de fer 12 hores de puntes de coixí. Una activitat molt ben rebuda i que ha entretingut petits i grans. Ho explica la puntaire Laura Tolrà:

 

Les sardanes de la cobla Sabadell i, al final, la sardana de Francesc Mas i Ros Tiana, han posat el punt i final a un matí carregat de tradicions que ha entusiasmat el públic de totes les edats.