Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Novetats negres del Tiana Negra

La segona jornada del Tiana Negra ha començat aquest matí amb la presentació de cinc novetats de novel·les negres en català. Els títols protagonistes de l’acte han estat: Dibuix a les fosques de Jaume Benavente, Els silencis dels pactes de Marc Moreno, Màxima discreció de Vicent Sanz , Dos metres quadrats de sang jove de Xavier Aliaga i Herències Col·laterals de Lluís Llort.

IMG_1660

La presentació ha estat d’allò més original i amena, la Sala Albéniz estava ambientada amb llums tènues, tons vermells i ombres negres. Un ambient perfecte per gaudir de quatre autors de referència dins de l’àmbit. Es diu que hi ha més escriptors que escriptores però més lectores que lectors i, per això, tres lectores han fet una lectura dramatitzada d’un fragment de cada una de les novel·les. Després de cada lectura, el músic Pau Sanchís ha ambientat la sala amb el so del saxo.

Sebastià Bennasar ha presentat l’acte i ha formulat la mateixa pregunta a cadascun dels autors: per què un lector s’ha de deixar seduir en el món negre? Perquè un lector ha de comprar el vostre llibre? L’escriptor Jaume Benavente creu que és la seva manera de mirar Europa i, a la vegada, reivindicar la novel·la psicològica. La seva novel·la té un estil pausat que avança a través de la suspensió. Jaume Benavente ha assistit al Tiana Negre per segona vegada i en fa la següent valoració.

 

En Marc Moreno creu que la seva novel·la, Els silencis dels pactes, s’ha de llegir perquè és de proximitat, de km 0, ambientada en el Maresme. La seva novel·la no tracta de descobrir qui és l’assassí sinó esbrinar quines relacions es desenvolupen després de l’assassinat. És una novel·la “directe, propera, ràpida i entretinguda”. Per altra banda, Vicent Sanz ha recomanat la seva última novel·la, Màxima discreció, ambientada en els anys 40, que tracta la història d’un detectiu que es mou entre la mentida oficial i la clandestinitat. Herències Col·laterals és la novel·la d’en Lluís Llort que la recomana perquè intenta posar a gent normal en situacions on se sentin arraconats i, això, els porti a cometre un assassinat. Finalment, Xavier Aliaga ha presentat Dos metres quadrats de sang jove, la novel·la tracta d’esbrinar qui ha assassinat a un periodista d’un diari alternatiu de València. Xavier Aliaga, que ha vingut expressament des de València, ha fet les següents valoracions del Tiana Negra.

 

En acabar, el públic ha preguntat allò que desitjava i el  debat entre els llibres en format digital i els llibres en format paper ha estat el més destacat. La majoria dels autors consideren que no surt a compte tenir el llibre en format digital ja que no se’n venen tants com sembla a ser.