L’enderroc gairebé total de la finca de Can Peitx, que es farà els propers mesos per construir-hi 20 habitatges dins, ha tornat a posar sobre la taula la catalogació -i, per tant, la possible protecció- de béns al poble. La regidora d’Urbanisme, Núria Garcia, rebutja que algunes veus assenyalin l’Ajuntament com a responsable cada cop que enderroquen a Tiana una casa amb història:
L’actual catàleg de patrimoni arquitectònic i ambiental de Tiana es va aprovar definitivament fa 15 anys, el juliol del 2002. Hi ha catalogades un total de 85 masies, edificis i equipaments de la vila que, en el seu moment, es va considerar que tenen un determinat valor arquitectònic o ambiental.
En aquesta mena de catàlegs hi ha 6 nivells de protecció (el màxim és l’A, el mínim l’F) però al de Tiana no hi ha cap bé que tingui els nivells més baixos, l’E i l’F. Protegides amb categoria D només hi ha una part de Can Peitx, una casa al carrer Marquès de Monistrol, Can Durà i la Creu de Terme (al Passeig Vilesa).
Tanmateix, la regidora d’Urbanisme remarca que un catàleg de patrimoni “no és un document que hagi d’estar sempre immòbil”. Tant al programa electoral del PSC a les darreres Municipals com, després, al PAM (Pla d’Actuació Municipal) els socialistes es comprometien a revisar el catàleg, explica la regidora:
Per a Garcia, el deure de conservació és del propietari de cada finca. A l’Ajuntament, diu, li interessa que estiguin en bon estat tots els béns i no sols els protegits, remarca. El que està clar és que és molt costós el manteniment de cases i finques històriques:
Núria Garcia creu que sí que es pot ampliar o millorar l’actual catàleg de patrimoni de Tiana. Tot i això, vol deixar clar que “està molt ben fet”:
La regidora d’Urbanisme assegura que, en qulasevol cas, la revisió del catàleg de patrimoni de Tiana es començarà a fer dins d’aquest mandat.