Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Objectiu: combatre la processionària del pi sense contaminar

Les altes temperatures d’aquests darrers mesos han fet proliferar la quantitat de processionària que hi ha a diversos arbres del poble, molt especialment als pins. En Joan Batlle i en Salva Rodríguez, jardiners professionals de Tiana, han confirmat a La Local la percepció de molts tianencs que aquest any hi ha hagut un augment d’aquesta eruga respecte altres temporades. Joan Batlle:

 

Els dos jardiners han finalitzat fa uns dies els tractaments contra aquest insecte. Aquest any, però, han començat a aplicar un mètode nou que és molt diferent del que  havien utilitzat fins ara, que consistia en ruixar amb insecticida els arbres afectats.

En Joan i en Salva, amb la Maia, sota un dels arbres tractats a Tiana
En Joan i en Salva, amb la Maia, sota un dels arbres tractats a Tiana

El nou mètode es diu endoteràpia i consisteix a inocular al tronc un líquid que és tòxic només per als insectes que l’ingereixin, quan masteguin la fulla de l’arbre. Es tracta d’un líquid que és alhora ovicida i insecticida i que és incorporat per la sava. D’aquesta manera s’aconsegueix trencar els cicles de l’eruga, que en té cinc.

 

Perquè resulti efectiu, el tractament s’ha de fer des de mitjans de setembre fins a mitjan gener. D’aquesta manera, un cop morta l’eruga en la seva primera fase de vida, ja no fa la seva crisàl.lida, ni es fa adulta ni, òbviament, es reproduïrà. Per això, tampoc apareixeran les bosses blanques que fa dalt dels arbres la processionària:

 

Un dels gran avantatges de l’endoteràpia, explica en Joan, és que el seu impacte negatiu al medi ambient és nul:

 

A Tiana i al Maresme, no només els pins han patit processionària: també en tenen arbres com els til.lers o els cedres. Els llocs on en Joan i en Salva han vist més processionària del municipi són alguns punts de la Virreina, el Camí del Mig d’Alella, les zones arbrades de la meitat sud del poble o el Parc del doctor Mascaró. Tots dos asseguren que els dos o tres darrers anys, és clara la relació causa-efecte antre l’augment de la temperatura els hiverns i la proliferació de processionària.

Alguns pins del parc del Dr.Mascaró tenen processionària aquest any
Alguns pins del parc del Dr.Mascaró tenen processionària aquest any

Les erugues tenen uns pèls urticants que poden afectar tant animals com especialment persones al·lèrgiques. És per això que el departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya recomana no apropar-se a arbres afectats fins a final de febrer, quan les erugues surten de les bosses per iniciar el camí en processó que les duu sota terra.  Tanmateix, es recomana no remenar el terra de les pinedes,  per tal que no s’hi trobin pèls urticants.