Un dels corrents més innovadors en arquitectura eficient energèticament té el seu epicentre a Tiana. Ja fa uns anys que, des de la seva oficina al centre del poble, l’estudi d’arquitectes Gaab investiga, projecta i ja ha començat a fer habitatges plenament sostenibles. Es basen en un element tan senzill com essencial: la fusta.
I és que la filosofia amb què projecten aquests arquitectes tianencs fa que gairebé tot sigui diferent a com s’havien fet les coses fins ara -almenys des del punt de vista de la sostenibilitat. Pep Aurell és un dels fundadors de Gaab:
La primera gran obra ecosostenible, a Tiana, d’aquest estudi d’arquitectes ha estat l’edifici de la petanca, on clarament -també- la fusta n’és la protagonista.
Després han arribat, poc a poc, altres encàrrecs de vivendes amb la mateixa filosofia. Ara per ara, es pot dir que ja s’han fet un petit però important espai en aquest apartat de l’arquitectura. En aquest moment, Gaab està construint una altra casa emblemàtica al carrer Vistalegre de Tiana que segueix els seus preceptes de sostenibilitat i adaptació al terreny, i també d’altres:
La trencadora casa del carrer Vistalegre té dues parts: la humida, que és la que queda semisoterrada i quasi no es veu (que fa servir formigó i pedra), i la part seca, que és aquella que quedarà a la vista. Aquesta és la que, essencialment, es composa de fusta:
Dins i fora, la vivenda de Visatelegre es tancarà amb uns panells de fusta que, justament aquesta setmana, ja han començat a instal.lar-se. Aquesta part pot ser visible o no: és una decisió personal del client o clienta que, en el cas de l’habitatge de Vistalegre, no es veurà.
Després d’anys d’investigació i de treball amb materials tèrmicament sostenibles, en Pep Aurell té clar per què es decanta, sempre, per la fusta per assolir aquest objectiu:
La fusta ja comença a perfilar-se clarament com a component essencial de les vivendes eficients energèticament. A França, per exemple, amb una normativa estricat respecte a la sostenibilitat de l’obra niva, el 2015 ja es va fer servir més la fusta que cap altre material.
Hi ha una altra raó de pes d’aquesta arquitectes tianencs per apostar clarament per la fusta, i té un rerefons ecològic:
A més de la vivenda que estan construint al carrer Vistalegre Gaab arquitectes està a punt d’edificar-ne una altra, també sota els seus criteris d’ecoeficiència energètica, al carrer Santiago Rusiñol.
Al nostre país els edificis públics hauran de complir, a partir del 2020, una estricta normativa en aquesta matèria. L’edifici de la petanca, doncs, es va avançar a tot plegat.