Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El ple aprova tornar a posar a l’Ajuntament la pancarta “Llibertat presos polítics”

El ple ha aprovat aquest dimarts que es torni a penjar al balcó del consistori la pancarta “Llibertat presos polítics”, i que hi estigui col.locada fins quedin en llibertat els Jordis, Joaquin Forn i Oriol Junqueras. La moció aprovada especifica que la pancarta es torni a penjar a l’Ajuntament aquest mateix dimecres 7 de febrer. S’ha aprovat amb el sí de tots els grups excepte el PP, que hi ha votat en contra. El PSC només ha votat a favor de 3 dels 5 punts i en contra dels altres dos.

La moció també demana que el ple municipal faci públic el seu rebuig a l’aplicació del 155 així com tot el suport a aquests 4 presos polítics. Un altre punt, el 4, de la moció aprovada pel ple especifica que “l’Ajuntament no donarà ordre de retirar cap manifestació en format de llaços grocs, pancartes o qualsevol altre format”, així com que “no impedirà el dret a la lliure manifestació ni a la protesta als indrets de la vila que la força popular reclami”.

Ha estat un punt de l’ordre del dia controvertit des del començament: Àlex Rosa, portaveu de la CUP, demanava en començar poder fer-hi unes modificacions “senzilles”, a la qual cosa Ester Pujol responia que “això no toca fer-ho ara”. Finalment, però, les esmenes -dos nous punts a la part dispositiva- s’han acceptat. Han estat els dos punts que el PSC no ha acceptat.

El portaveu del PP, Diego Parra, ha dit que celebra “el retorn a un marc democràtic” de 3 dels grups municipals. Per la seva banda, la portaveu municipal del PSC, Núria Blasco, ha explicat per què el seu grup no pot estar d’acord amb bona part de la moció.

El PSC, ha dit, va ser un dels primers en condemnar “la gravetat dels fets violents”. Ha reiterat que el PSC està en contra de l’aplicació del 155 i també ha recordat que rebutgen l’empresonament dels polítics catalans i representants d’Òmnium i l’ANC. Respecte a la tornada de la pancarta contra els presos polítics a l’Ajuntament, la portaveu socialista ha explicat per què no hi estan d’acord:

 

La portaveu socialista ha dit també que “no hi ha un interès general per les persones empresonades, sinó un “interès tacticista per l’oposició directa en aquest municipi”. El PSC ha proposat que la pancarta a penjar a l’Ajuntament tingui un altre lema, per exemple “Som gent de pau”:

El portaveu de Junts per Tiana, Isaac Salvatierra, ha dit que “cal parlar clar: són presos polítics i així ho ha d’expressar l’Ajuntament, si no vol ser còmplice” -ha assenyalat- “d’aquestes barbaritats”. També ha recordat que a Tiana, el 21 de desembre, van guanyar les opcions polítiques contràries al 155:

 

El portaveu municipal de la CUP, Àlex Rosa, ha explicat la seva versió de la reunió que, fa pocs dies, es va fer entre els diferents grups municipals per mirar de trobar consens entorn aquesta moció. Per a Rosa, la reunió “va ser una pantomima perquè els representants del PSC que hi van anar no tenien carnet del partit”. El cupaire ha tornat a titllar el PSC de feixista en la mesura que legitima l’actual estat de coses:

 

Rosa ha dit que l’Ajuntament no pot regular a on es poden penjar i a on no els llaços grocs de solidaritat, o a quins llocs es poden fer manifestacions de solidaritat. És el poble qui ha de regular l’Ajuntament, ha dit, i no al revés.

Al final de la intervenció d’Àlex Rosa hi ha hagut una picabaralla entre ell i membres del PSC com Xavier Doñate, Ferran Almeida i la pròpia alcaldessa, que li ha recriminat que els segueixi titllant de feixistes. Aquest és el moment:

 

Per la seva banda, la portaveu d’ERC, Marta Guàrdia, ha recordat les conseqüències que ha tingut l’aplicació del 155. Ha criticat que l’equip de govern no hagi fet cas dels tuits en què ella demanava que es restituís la pancarta a l’Ajuntament. Pancarta que va estar penjada, ha recordat, uns 15 dies sense que passés res:

 

Finalment, la portaveu del PDeCat-DC, Olga Rué, ha demanat que s’acabi d’una vegada el debat sobre aquest tema i que es pengi ja, de nou, a l’Ajuntament la pancarta:

 

A la contrarèplica, Núria Blasco ha acusat els grups sobiranistes de no voler consensuar el text de la moció perquè, ha subratllat, “nosaltres no ens hem quedat de braços creuats”.

En aquest punt el debat, Diego Parra, portaveu del PP, ha volgut expressar el seu malestar perquè, ha dit, a ell ningú el va convidar a la reunió per consensuar la moció.

 

 

Què més demana la moció aprovada

La moció també demana que l’Ajuntament emeti un comunicat oficial fent públics els acords i el resultat de la votació de la moció. Tb, que faci explícit el seu suport als presos polítics, fent èmfasi en la judicialització d’aquests per motius polítics ideològics.

Amb la moció, l’Ajuntament es compromet a donar ple suport a “tot el que esdevingui i ens demani el Parlament de Catalunya i el pròxim govern de la Generalitat triat a les eleccions del 21-D”.