La Sala d’Exposicions del Casal ha acollit aquest dissabte al matí un taller participatiu on tianencs i tianenques han pogut dir com s’imaginen el futur d’un dels llocs més emblemàtics del poble.
La sessió, organitzada per l’Ajuntament amb la col·laboració de l’empresa especialista en participació ciutadana CIVIS, ha començat amb una petita xerrada sobre quina és la situació actual del Casal.
Després, diverses taules repartides per la Sala han servit per deixar anar la pluja d’idees. A cada taula, hi havia mapes que especificaven les diferents àrees del Casal. Es tractava, doncs, de fer propostes dels diferents usos que pot tenir el pati, la Sala Albéniz o el bar, entre d’altres.
Els que hi han participat, han escrit les seves propostes deixant-les a la vista de tothom de manera que les unes es nutrien de les altres. Tot i que no hi ha hagut tanta participació com s’esperava, sí que hi ha hagut moltes propostes innovadores.
Potenciar la Sala Albéniz amb espectacles de música o màgia, fer que els petits puguin gaudir més del pati o fer-hi concursos de jocs de taula són algunes de les propostes que s’hi han escrit. Una de les més comentades, però, ha estat la d’habilitar una entrada al carrer del centre o substituir el mur de pedra per vitralls.
El procés de reinvenció del Casal va començar el passat mes de novembre amb una enquesta anònima als usuaris del Casal. Després, govern i oposició van fer el seu propi procés participatiu on també van fer una pluja d’idees. Segons els representants de CIVIS, “curiosament govern, oposició i ciutadania coincideixen en moltes de les propostes”.
Ludoteca pels petits
Mentre els pares i mares participaven al tallers, els més petits han gaudit d’una estona de jocs i manualitats a la Sala Sant Jordi del mateix Casal. D’aquesta manera, asseguren els organitzadors, hi participa més gent i, concretament, més dones. Ho explica Marta Martorell:
Ara queda, doncs, recollir les idees de tothom per construir un nou Casal. Un lloc, segons el que transmeten les primeres propostes, més proper al poble, que s’alimenti de la cultura popular i on hi càpiga tothom: amb espais habilitats per grans, joves i nens.