Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Polèmica per una pressumpta vulneració de dades personals feta pel PSC i l’Ajuntament

L’Ajuntament de Tiana podria haver vulnerat la Llei Orgànica de Protecció de Dades. Això és el que afirma l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, que diu que el consistori “hauria facilitat – o permès- al PSC de Tiana l’accés a adreces de correu electrònic de diverses persones veïnes del municipi”.

També sentencia que “aquestes dades personals les hauria utilitzat després el PSC de Tiana per remetre butlletins electrònics de caire electoral en les dates prèvies a les eleccions municipals del mes de maig de 2015”.

Per tot això, el 5 de maig de 2016 l’esmentada entitat va iniciar un procediment sancionador. Tot va començar arran d’una denúncia que va presentar Junts per Tiana el passat 26 de novembre, pel pressumpte incompliment de la Llei orgànica que vetlla per la protecció de les dades de caràcter personal.

A més, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades ha obert un procés sancionador al PSC, per aclarir si s’hauria beneficiat d’aquesta presumpta infracció.

L’inici de tota la polèmica

El tema, que s’ha conegut aquest dimecres, va sorgir arran d’una queixa del denunciant i, almenys, una quinzena de veïns de Tiana, que van rebre a les seves adreces de correu particulars diversos butlletins electrònics del Partit Socialista del poble. Per això, la denúncia assenyala una pressumpta filtració “de l’Ajuntament cap al PSC de Tiana” d’adreces de correu electrònic d’aquestes i altres persones.

A partir d’aquí l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades va obrir una fase d’informació prèvia. El  7 de març va rebre el testimoni escrit d’una persona que havia rebut un d’aquests butlletins en un correu que mai havia facilitat al PSC.

L’Ajuntament ja ha presentat les al·legacions al cas

Per la seva banda, Ester Pujol, alcaldessa de Tiana i primera secretària del PSC local,  ha confirmat aquest dimecres que l’Ajuntament va rebre un requeriment de l’Autoritat demanant-los una sèrie d’informacions, a causa de la denúncia d’un particular contra el Partit dels Socialistes de Catalunya. La resposta, ha explicat, va ser que es preguntés directament al PSC a nivell català.

Hi ha, però, una segona demanda contra l’Ajuntament. Pujol afirma que el PSC s’ha posat a disposició de l’Autoritat de Protecció de Dades, bo i que aquesta “no tenia cap tipus de competència”, assenyala Pujol, ja que es tractava d’una denúncia d’un particular contra una formació política.

Ester Pujol ha explicat quines són les al·legacions que el seu partit ha fet al respecte. Afirma que hi ha “una sèrie de calúmnies” a l’expedient i assenyala directament a membres de Junts per Tiana:

 

L’alcaldessa, a més, ha afirmat que “no entén” certs aspectes que li semblen “estranys” del cas. Els explica:

 

Pujol també ha lamentat que es posi en dubte la “professionalitat del funcionariat” de l’Ajuntament. Malgrat tot, ha assegurat que està “convençuda” que les seves al·legacions prosperaran i que, “si s’escau”, emprendran accions legals per calúmnies.