Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Política i nens, una combinació impossible

Amb motiu de les eleccions municipals del proper 24 de maig, el Consell d’Infants ha volgut dedicar el cinquè programa de Petites Veus als valors democràtics i la participació ciutadana. Temes polítics que, segons els consellers, no estan entre les prioritats de la majoria de nens.

La Sol i la Fiona, per exemple, consideren que aquestes matèries només han de preocupar als adults i que, ara per ara, ells s’han d’ocupar d’altres coses més senzilles.

 

L’Àger i la Gina coincideixen amb aquesta opinió, ja que creuen que els infants no tenen prou consciència política per prendre decisions d’aquest calibre.

 

Malgrat tot, els consellers han volgut informar-se per poder explicar a la resta de nens  del poble alguns conceptes polítics i, així, intentar despertar el seu interès al voltant del tema. D’aquesta manera, han explicat el significat d’algunes paraules tan habituals en el període electoral com eslògan, míting, democràcia, papereta o legislatura. Els membres del Consell han reconegut que desconeixien la majoria d’aquests conceptes però que, tal i com diu el Jan, alguns els hi sonaven.

 

Però aquestes paraules que resultaven familiars eren excepcionals i la majoria de consellers han assegurat que no coneixien gairebé res sobre els partits polítics o sobre aspectes com el funcionament de les eleccions. Tot i així, diuen que són conscients que la participació és important i presenten les seves pròpies raons per justificar-ho, com les que plantegen l’Àger i l’Àlex.

 

Per aquest motiu, animen als adults de Tiana a què s’apropin a les urnes el proper 24 de maig i a què expliquin els conceptes polítics “de manera entenedora” a tots els nens amb els que tinguin contacte.

Els membres del Consell d’Infants, a més, han volgut analitzar què opinaven alguns veïns del poble sobre la política i sobre les properes eleccions municipals. Per això, han decidit fer una sèrie d’enquestes al seu entorn més proper. Del 0 al 10, els adults entrevistats han puntuat la democràcia municipal amb un 5’6 i els partits polítics amb un 3’8. Malgrat tot, la participació es manté alta i un 88% dels enquestats diuen que votarà, però només el 54%  tenia clara l’opció política abans del començament de campanya.

Un parc renovat

Tot i que els nens no poden votar, el Consell d’Infants representa la seva via de participació ciutadana. Els consellers han assegurat a Petites Veus que el seu és un càrrec que requereix responsabilitat i que no tot és divertir-se i passar-s’ho bé, perquè també contribueixen a “millorar” el poble.

De fet, un dels canvis pels qual es va reclamar el seu suport des de l’Ajuntament va ser la remodelació del Parc Salvador Espriu, que es volia adaptar als més petits. Ara ja està gairebé acabat i l’alcaldessa ha acompanyat als consellers a veure les noves instal·lacions. Tal i com diu el Juli, ells s’han quedat molt satisfets.

 

El nou parc infantil ha incorporat tobogans i una piràmide de cordes i ha renovat la imatge de l’estructura base. Tot i així, encara queda instal·lar un últim tobogan, una obra que es farà durant els propers dies.