Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Ramadan al carrer Matas

Aquest dijous ha començat el Ramadan, el mes de dejú de les persones musulmanes. Al carrer Matas, 13 dels 15 operaris que porten mesos treballant en la remodelació d’aquesta via són musulmans. Per tant, des que surt el sol, vora les 6 del matí, fins que es pon, passades les 9 del vespre, la seva religió els demana no beure ni menjar res.

En Yusef, un d’aquests treballadors, explica que aquest any no se sent especialment cansat o dèbil, tot i no beure ni menjar res durant tot el dia:

 

En Yusef ve de Terrassa cada matí. Avui s’ha llevat a les 4h delmatí. Així ha estat el seu primer dia d’aquest Ramadan:

 

En Khalid, un altre dels treballadors del carrer Matas, està content perquè no està fent gaire calor i això sempre fa menys dur treballar en dejú:

 

Com la resta de dies de l’any, també durant el Ramadan el Coran demana als seus seguidors que resin 5 cops al dia. En Yusuf i en Khalid es posen 5 alarmes al mòbil per no oblidar-se’n cap mentre treballen al carrer Matas.

Són setmanes en què es dorm menys: un altre factor que els fa anar més cansats, explica en Khalid:

 

Petits però importants canvis a la feina

Mentre durin aquests 29 o 30 dies de Ramadan hi haurà petits però importants canvis als hàbits dels treballadors musulmans del carrer Matas. Durant la mitja hora per esmorzar seguiran treballant i, així, poden sortir 30 minuts abans. Després, durant l’hora de dinar, en comptes de menjar aprofiten per dormir o descansar. En José, que no és musulmà, és l’encarregat d’aquesta obra. Ja ha viscut uns quants Ramadans coordinant equips de treballadors majoritàriament musulmans:

 

Quan acaba el dia -avui, concretament, a les 9 i 8 minuts del vespre (segons on estigui la lluna)- aquests homes i les seves famílies ja podran menjar i beure. És un moment de benestar. La harira, una sopa típicament marroquina, no faltarà a taula. És el plat més important durant el Ramadan, explica en Hussein:

 

A les obres del carrer Matas, hi ha treballadors musulmans que venen de Terrassa, Canovelles, Vilanova o Calella.