Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Roger Paredes, el Remdesivir i la recerca de tractaments per a la Covid-19

En Roger Paredes, Cap de la Secció de Malalties Infeccioses de Can Ruti i investigador a l’IrsiCaixa, ha sigut l’encarregat de coordinar en l’àmbit de l’Estat espanyol l’assaig clínic internacional sobre el Remdesivir, un fàrmac que ha demostrat ser eficaç en el tractament de la Covid-19 en pacients amb pneumònia que evidencien falta d’oxigen però que encara no requereixen ventilació mecànica.

L’estudi, impulsat per l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units (NIAID) dels Instituts Nacionals de Salut (NIH), ha comptat amb la participació de 68 centres hospitalaris, 47 d’EEUU i 21 d’Europa i Àsia.

Però com va començar tot? Paredes es remunta a finals de febrer, quan es va originar el brot de coronavirus al nord d’Itàlia i ja es van començar a preparar per a la seva arribada:

 

Dues setmanes més tard, van començar a sorgir els primers casos:

 

Això va provocar que des del Servei de Malalties Infeccioses aturessin les diferents investigacions que estaven en marxa per centrar-se en la Covid-19:

 

Al principi no tenien un tractament definit, però sí alguns potencials candidats, com és el cas del Remdesivir, un antiviral dissenyat inicialment contra l’Ebola:

 

Aquí és on comença l’assaig clínic internacional sobre el Remdesivir que ha comptat amb la participació de l’Hospital Clínic i de Can Ruti:

 

A escala global, el grup que va rebre Remdesivir va experimentar un temps de recuperació un 31% més curt que el que va rebre placebo, reduint en 4 dies –de 15 a 11- l’estada a l’hospital.

Els resultats obtinguts d’aquest assaig clínic han fet que l’Agència Europea del Medicament hagi recomanat la comercialització d’aquest antiviral per tractar la Covid-19 en l’àmbit hospitalari. El següent pas és que la Comissió Europea doni llum verda a aquesta decisió.

La investigació, però, no acaba aquí, només és el punt de partida. El Remdesivir ha demostrat que funciona, però els seus efectes són moderats. Ara, s’estan posant en marxa estudis centrats en la combinació d’aquest fàrmac amb d’altres, com per exemple antiinflamatoris, que permetin aconseguir millors resultats:

 

Paral·lelament, també s’està buscant una vacuna:

 

El VIH, la tuberculosi o la verola són altres virus que també han causat estralls a la humanitat. El problema d’aquest coronavirus, explica en Roger Paredes, és que ha provocat casos molt greus en un període molt curt de temps. Ara, creu que tant la ciutadania com els professionals mèdics estarien més preparats en el cas que hi hagués una segona onada: