L’Ajuntament de Tiana ja disposa d’un inventari de l’arbrat urbà del municipi. L’informe, elaborat per Senplag, analitza l’estat de salut dels arbres de Tiana per poder fer una bona gestió i establir un control sobre el nombre de baixes, les campanyes de poda o la gestió integrada de plagues, entre altres. Ens ho detallen des de Senplag:
L’alcalde, Isaac Salvatierra, explica que aquest inventari és un “primer pas per acabar catalogant aquelles espècies que pel seu valor necessiten ser protegides”:
Actualment, el municipi no disposa de cap arbre catalogat ni amb cap tipologia de protecció. Tot i això, hi ha alguns arbres que l’inventari recomana poder catalogar “com a mínim com arbre d’interès local”. Ho expliquen des de Senplag:
L’inventari recull un total de 4.726 arbres vius de 118 varietats diferents, tant dels carrers com dels parcs públics, dels quals el 85% estan en un estat normal, un 11% alterat i un 4% molt alterat. Pel que fa a les baixes, s’han detectat 541 que corresponen a 207 escocells o posicions buides (sense arbre), 212 soques, 66 exemplars morts i 56 posicions eliminades:
El plataner és l’espècie més freqüent a Tiana, amb un total de 1.130 exemplars (24%), seguida per la robínia (o falsa acàcia) amb un 10%. Després hi ha la xicranda i la morera, amb un 7%. Les 10 espècies més freqüents del municipi representen més del 50% del total d’arbres del municipi.
Aquest document també servirà per planificar actuacions de reforma, millora o, fins i tot, de substitució d’un exemplar d’una forma ordenada i tècnicament adequada, tenint en compte, entre altres casuístiques la situació de sequera i de canvi climàtic:
Una situació que, tal com expliquen des de la regidoria de Medi Ambient, també ha condicionat l’execució dels projectes guanyadors dels pressupostos participatius relacionats amb la plantació d’arbres i els escocells, ja que els han hagut de posposar: