Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Tiana podria convertir-se en “Vila Groga”

Aquest dimarts els grups municipals es tornen a trobar a la sala de plens. El ple ordinari de setembre debatrà temes ben diversos, des de l’educació, les ajudes socials o la comunicació.

Una de les propostes de l’ordre del dia, vol fer declarar aquest municipi com a “Vila Groga”. Arran d’una petició de la CUP, el ple municipal decidirà si sumar-se a la resta de poblacions que ja ho han fet. Aquestes són Polinyà, Vacarisses, l’Hospital de Llobregat o Cerdanyola del Vallès, entre d’altres. Convertir-se en “Vila Groga” significa reivindicar una educació pública de qualitat, rebutjant les retallades d’aquest sector i la reforma de la llei d’educació amb la LOMCE del Ministeri d’Educació.

El text, sobre el qual s’hauran de posicionar el diferents regidors, lamenta les retallades que han patit les escoles bressols, la disminució de les beques menjador, l’aplicació del 21% d’IVA en material escolar, l’augment de les taxes universitàries o la reducció de plantilles del personal docent. Tot plegat, segons la proposta, redueix la qualitat en l’educació pública i agreuja la situació econòmica de les famílies. A més, la proposta recorda que tant la Constitució com l’Estatut d’Autonomia de Catalunya recullen el dret a l’educació i a un ensenyament bàsic obligatori i gratuït.

Si el ple de Tiana aprova aquesta proposta, l’Ajuntament hauria de reclamar a totes les administracions supramunicipals l’acompliment en matèria d’educació d’aquestes lleis fonamentals.

[destacat_dreta]Convertir-se en “Vila Groga” significa reivindicar una educació pública de qualitat, rebutjant les retallades d’aquest sector i la reforma de la llei d’educació amb la LOMCE del Ministeri d’Educació.[/destacat_dreta]

Des de la CUP expliquen que han fet aquesta petició perquè “més enllà del color polític defensem una educació pública, en català, democràtica, laica i inclusiva”. Així doncs, volen servir d’enllaç d’una idea que ha nascut a l’Assemblea Groga, on la comunitat educativa s’uneix per defensar l’escola pública. Aquest partit assegura que estan “molt contents i contentes” que el ple municipal porti aquesta proposta.

 

Propostes sobre l’atenció domiciliària

El ple d’aquest mes també servirà per posar sobre la taula els preus del servei d’atenció domiciliària, que comprenen tant el servei bàsic d’ajuda a domicili com el servei de teleassistència. Enguany, per l’Ordre del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat, hi haurà bonificacions per a les persones que tinguin càrregues familiars o habitatges de lloguer o hipoteca. A més, a partir d’ara, es tindrà en compte, com a ingressos, el patrimoni dels diferents usuaris. Els preus públics d’aquests serveis seran d’11 euros, per l’ajut bàsic al domicili, i de 8,43 euros pel servei de teleassistència. Tot i això, totes aquelles persones que estan per sota del salari mínim interprofessional en podran gaudir gratuïtament.

[destacat_dreta]Hi haurà bonificacions per a les persones que tinguin càrregues familiars o habitatges de lloguer o hipoteca[/destacat_dreta]

Sense deixar de banda els serveis socials, es parlarà de part de l’aplicació pressupostària que l’Ajuntament destinarà a l’atenció domiciliària. Tot i que a Tiana hi ha 2 treballadors familiars que s’ocupen de l’ajut als domicilis diàriament, aquest servei està complementat pel Consell Comarcal del Maresme. Enguany es preveu un import de gairebé 16.000 euros, per els serveis que fa el Consell. És un pressupost superior al de l’any passat, de 8.000 euros. Fins ara, l’Ajuntament complementava aquesta feina amb el Consell Comarcal i, també, amb l’empresa “Televida”. Ara, però, envia tot el pressupost a l’administració supralocal. Actualment, al municipi, s’està atenent a unes 30 famílies per part del servei d’atenció domiciliària.

 

Els preus de l’Escola Timó, al ple

El servei educatiu d’adults de l’Escola Timó, que comparteixen els ajuntaments de Tiana i Montgat, també passa pel ple de novembre. Des de l’àrea d’educació s’hauria valorat la necessitat de modificar-ne el preu públic, després de l’augment de l’oferta i la demanda i, també, de la despesa en personal.

La matriculació per a tot un curs a aquesta escola serà de 70 euros. Amb aquest preu, els alumnes poden estudiar ensenyaments instrumentals, el graduat en educació secundària, la prova d’accés a cicles formatius de grau mitjà, cicles formatius de grau superior, cursos de català per a adults, cursos d’anglès o d’informàtica. Fins ara, hi havia menys oferta a l’Escola Timó, amb el graduat en educació secundària o cursos de català i altres llengües. El preu d’aquests era de gairebé 65 euros.

En aquest punt de l’ordre del dia també es proposa reduir el preu públic per a determinats col·lectius. Així doncs, els aturats, majors de 65 anys, membres de famílies nombroses, famílies monoparentals o persones derivades de serveis socials tindran una bonificació del 50%.

 

CiU presenta una moció sobre la pobresa energètica

La normativa catalana sobre pobresa energètica, que prohibia tallar la llum o el gas durant els mesos d’hivern a les cases amb menys recursos, va quedar en suspens aquest mes d’octubre. Va ser després que el Tribunal Constitucional suspengués aquesta norma acceptant un recurs del govern espanyol. El govern de Rajoy considera que això podria provocar desigualtats entre els consumidors de la restat de l’Estat.

Després d’aquestes notícies, el grup de Convergència i Unió presenta una moció al ple perquè l’Ajuntament de Tiana doni suport al govern català perquè formuli al·legacions a aquesta suspensió temporal. A més, vol expressar “rebuig” a la “insensibilitat del govern de Rajoy”. Des de CiU, recorden les dades de l’IDESCAT que parlen de 300.000 famílies que tenen problemes per mantenir a casa seva una temperatura adequada aquest hivern. Tot i això, el govern de la Generalitat va admetre que només s’hi havien acollit 895 famílies, reconeixent que la difusió hauria estat insuficient.

[destacat_dreta]Convergència i Unió presenta una moció al ple perquè l’Ajuntament de Tiana doni suport al govern català perquè formuli al·legacions a aquesta suspensió temporal.[/destacat_dreta]

 

Gent, preocupats per la comunicació

Que Gent pel Progrés de Tiana faci preguntes sobre comunicació als plens municipals és força habitual. Aquest mes de novembre tornen a insistir en aquest tema.

Els regidors de Gent consideren que la política informativa de l’Ajuntament ha estat modificada en els últims anys però que els ciutadans gaudeixen de “menys informació” i “més difícil de trobar”. Expliquen, fins i tot, que amb els enderrocs de l’obertura del passeig de la Vilesa, s’haurien estalviat queixes posant més informació a l’abast dels ciutadans. A més, des del grup recorden que hi ha una Llei estatal que obliga els ajuntaments a fer públiques diverses dades com els contractes, subvencions o pressupostos.

Gent pel Progrés de Tiana considera l’accés a la informació com un dret fonamental dins una societat democràtica. Per tot això, preguntaran al govern si consideren adequada i suficient la política informativa de l’Ajuntament i sobre el contingut del web municipal.

[destacat_dreta]Els regidors de Gent consideren que els ciutadans gaudeixen de “menys informació” i “més difícil de trobar”[/destacat_dreta]