Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Tiana produeix 2,5 milions de calçots l’any

El conreu de calçots és típic de les terres de Tarragona, sobretot de les situades a la comarca de l’Alt Camp. En els últims anys però, la zona del Maresme, i en especial Tiana, ha aconseguit fer-se un lloc dins el món d’aquest producte tradicional català.

A Tiana comptem amb diversos productors de calçots: Jordi Sicras, del restaurant Can Roca; Jordi Parra; Josep Rosés, del Sindicat; Andreu Gel i Ca l’Elias. Entre tots ells, la producció total de calçots arriba gairebé als 2 milions i mig d’unitats cada any. El restaurant Can Roca és el màxim productor amb 1 milió i mig de calçots. El segueix Jordi Parra, que en cultiva uns 800.000 i entre el Sindicat (60.000), Andreu Gel (30.000) i Ca l’Elias (30.000), en sumen 120.000 més. En total 2.420.000 calçots.

La zona del Maresme es caracteritza pel sauló, un tipus de terra que, com ja sabem, permet l’elaboració de vins de molt bona qualitat. En aquests últims anys però, s’ha pogut constatar que també és una terra idònia per poder-hi conrear calçots. Ho ha explicat un dels responsables de Can Roca, Jordi Sicras.

 

El procés d’obtenció del calçot és força complex i s’hi treballa gairebé els 12 mesos de l’any. En primer lloc es planta la llavor de la ceba (ceba blanca o seca), la qual s’ha de replantar fins que surten els calçots. Majoritàriament es compra directament la ceba ja feta per tal d’estalviar-se el primer pas i aquesta es planta durant els mesos d’agost, setembre i octubre. A partir del mes de novembre es comencen a collir els primers calçots fins aproximadament mitjans d’abril.

 

 

Aquí podeu veure el reportatge sobre els calçots de Can Roca