Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Tiana recupera un dels llibres més antics de la seva història

 

L’Ajuntament ha recuperat avui una part de la història escrita de Tiana: Un dels llibres d’actes municipals. El manuscrit es va escriure entre el 1825 i el 1841. Una de les informacions més importants d’aquestes pàgines són les pròpies actes dels plens de l’Ajuntament d’aquella època. Aquest estava en mal estat de conservació, atacat per fongs i amb el paper en procés de desintegració.

El llibre abans de la seva restauració
El llibre abans de la seva restauració

És per això que, entre l’Ajuntament de Tiana i la Diputació de Barcelona, n’han encarregat la seva restauració. L’arxivera de la Diputació, Anna Rocafiguera, ha explicat que volen digitalitzar aquests textos: “Donem prioritat a les actes dels plens dels municipis, és una documentació molt important i aporta molta informació sobre l’evolució del municipi”.

 

Aquest llibre conté més informació, a banda dels plens. Les pàgines estan dividides en diversos blocs. Segons l’arxivera, antigament els fulls i els espais s’aprofitaven més.  En aquest cas, també hi podem llegir unes guies amb els productes que l’Ajuntament encarregava portar fins al municipi. La casa de la vila facilitava l’accés a la població al blat, al cacao o a les ovelles.

 

La tianenca Berta Blasi l’ha restaurat

Berta Blasi
La restauradora Berta Blasi

La restauració d’aquest llibre s’ha encarregat a una conservadora de patrimoni documental de Tiana, Berta Blasi. Ella mateixa explica com ho ha fet per tornar el llibre a l’arxiu en millor estat: “Primer vam fer una desinfecció i vam fer una consolidació, laminant amb un paper molt fi les pàgines afectades. És un reforç perquè es pugui llegir sense problemes”.

 

La part més afectada de l’àlbum era la del final. Segons Blasi no s’ha perdut massa lletra. “Ens basem molt en un criteri de conservació que es basa en la mínima intervenció. Si el cosit estava en bones condicions no calia descosir-lo i tornar-lo a cosir”, ha explicat la restauradora.

 

Aquest llibre del segle XIX ha tornat a l’arxiu municipal. Es guardarà dins una capsa de conservació. Tothom qui el vulgui consultar es pot posar en contacte amb l’Ajuntament de Tiana. S’ha de llegir, però, amb prudència: amb guants, sense haver-se posat crema hidratant a les mans o sense menjar al voltant.