Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Un any de la tragèdia de Germanwings, en què va morir un veí de Tiana

Aquest dijous fa un any de la catastrofe aèria de Germanwings. Hi van morir 150 persones -de les quals 53 catalanes-, quan el pilot de l’aparell, l’alemany Andreas Lubitz, que patia transtorns mentals i es trobava de baixa mèdica, va estavellar el vol Barcelona-Dusseldorf. L’avió va caure en un punt dels Alps proper a la localitat francesa de Le Vernet, on aquest dijous es fa un acte d’homenatge a les vícitmes. Entre aquestes hi va haver un veí de Tiana, 5 persones més del Maresme i 2 de Badalona.

El primer dels actes d’homenatge es va fer aquest dimecres 23, a l’aeroport del Prat. Allà, els familiars de les víctimes han tornat a reclamar millores en la seguretat aèria com a homenatge a les persones que van morir. “Volem evitar” han dit “sinistres d’aquesta índole i que els governants prenguin consciència que han de vetllar per cadascú de nosaltres”. Ho va dir la presidenta de l’associació d’afectat per aquell accident, Sílvia Chaves. L’acte, a l’exterior de l’aeroport del Prat va aplegar familiars de víctimes i autoritats com el president espanyol en funcions Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Tots dos van coincidir a dir que “hi ha deures a fer” en aquesta matèria i s’han compromès a treballar perquè s’articulen les mesures necessàries perquè un sinistre d’aquestes característiques no torni a passar.

L’Associació d’Afectats del vol Germanwings 9525 als Alps ha descobert a El Prat una placa commemorativa “perquè el record quedin en la memòria de tots”.La presidenta de l’entitat ha aprofitat l’acte per tornar a reclamar millores en la seguretat aèria i per agrair la tasca dels cossos de seguretat que van participar durant la jornada i els dies posteriors al sinistre. “Quan més us necessitàvem, us sentíem sense que ens toquéssiu”, ha dit en un discurs ple d’emoció.


La resposta ha arribat de diversos representants dels cossos de seguretat. En nom dels efectius catalana ha parlat el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado: “Donar una resposta pública a una catàstrofe no és fàcil. Sabem en què fallem i aprenem dels errors. Ara ja apliquem mesures que vam aprendre amb vosaltres”.Montse Mas, una de les assistentes socials que va atendre les víctimes, i Jordi Martori, coordinador de Creu Roja, recorden els moments més difícils. “L’estela de patiment i dolor és insuportable”, assegura Mas. El cap de Protecció Civil de la delegació del govern espanyol, Bernardino Basols, diu que el retorn dels Alps va ser un dels moments més colpidors.
També han intervingut a l’acte el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que s’ha mostrat orgullós de la col·laboració “modèlica” entre tots els països i cossos de seguretat. Rajoy ha agafat el guant llençant per l’associació de víctimes i reitera el compromís del govern espanyol per articular noves mesures de seguretat aèria.


En aquest mateix sentit s’ha pronunciat el president català, Carles Puigdemont, que ha qualificat l’homenatge a les víctimes com un “acte de generositat amb el futur”. En relació als dispositius que es van activar ara fa un any, Puigdemont ha celebrat que “és en les pitjors hores quan surt el millor que té un país, la bondat de la seva gent”.


Per la seva banda, l’ambaixador francès a l’estat espanyol, Yves Saint-Geours, s’ha mostrat “orgullós” per la resposta del poble francès als Alps i ha insistit en “mantenir” la solidaritat entre els pobles d’Europa a través dels seus ciutadans.