Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Una cinquantena de persones assisteix a l’explicació pública dels Pressupostos

La sala Albéniz ha estat l’escenari, aquest dijous, d’un acte públic en què l’Ajuntament ha explicat, en detall, a la ciutadania, el Pressupost municipal d’2017.

L’alcaldessa, Ester Pujol, ha explicat, entre altres dades, d’on provenen els diners amb què es conforma el pressupot municipal: gairebé la meitat ve dels impostos indirectes (IBI, plusvàlua, IAE, vehicles…), seguida de les transferències corrents (aportacions d’altres administracions públiques) i de les taxes i preus públics (escombraries, llicències…). Entre les tres nodreixen bona part dels diners del total del pressupost.

A l’acte també s’ha exposat com es gasten, aquests diners: de cada 100 euros del pressupost de l’Ajuntament 19 van per a Habitatge i Urbanisme, 17 a Serveis Generals, 12 a Educació, 11 a Benestar Comunitari, 10,5 a Protecció Social, 9 a Seguretat i Mobilitat, 6 a Cultura, 6 a Medi Ambient i 6 més a eixugar el deute públic, 2 euros van a Esports i 1,5 es destinen al comerç.

Presència veïnal

Tot i que no ha estat massiva la seva presència, l’acte ha comptat amb un grapat de tianencs i tianenques, que s’han acostat fins la sala Albéniz per conèixer al detall el Pressupost del seu Ajuntament. Dues d’aquestes persones han estat l’Esther i en Joaquim, i aquestes les seves impressions:

 

Ester Pujol, visiblement satisfeta tant d’haver pogut fer aquest tipus d’acte com de les xifres exposades, ha recordat les dificultats econòmiques municipals ja superades, ha dit, d’èpoques com l’any 2011, en què es va fer aquest mateix acte públic:

 

Per a l’alcaldessa, haver aconseguit treure l’Ajuntament de la suspensió de pagaments amb què es va trobar quan va ocupar el càrrec per primer cop “no és el meu llegat sinó el llegat de tots els meus companys de govern, de l’equip d’Intervenció i de la ciutadania, que ha entès lla nostra austeritat”.

Alabances de part de l’oposició

Dos dels quatre grups de l’oposició, PP i Junts per Tiana, van ser presents a l’acte. El portaveu del PP, Diego Parra -el vot favorable del qual va permetre aprovar aquest Pressupost municipal, el gener passat- va lloar el que considera un exercici de transparència:

 

Isaac Salvatierra, portaveu de Junts, també va qualificar positivament que s’hagi fet aquesta sessió i va felicitar “especialment els serveis tècnics municipals” pel díptic amb què es va acompanyar l’exposició. Malgrat això, va recordar que l’Ajuntament encara està molt lluny de complir la Llei de Transparència, per això, va dir, encara cal anar més enllà en aquesta matèria:

 

Ricard Fabra, portaveu d’Esquerra Republicana i regidor d’Hisenda, va voler recordar les etapes difícils d’extrema austeritat al Pressupost que s’han pogut deixar enrere:

 

El pressupost municipal per aquest 2017 es va aprovar en sessió plenària el passat 3 de gener. Són una mica més de 10 milions d’euros: 10.197.104 euros. Al mateix ple del gener es va donar llum verda, també, a l’augment d’un 11,76% en la despesa que farà l’Ajuntament enguany.

La Local-Ràdio Tiana ha fet aquest dijous un programa especial sobre aquesta sessió i ha transmès en directe l’acte. Un cop finalitzada aquesta trobada amb la ciutadania, l’emissora municipal ha ofert un resum sobre aquesta sessió, amb la valoració de diferents representants dels grups del consistori i de ciutadans que hi han assitit.

Tot plegat, tant la sessió com el programa especial, els podreu tornar a escoltar a través de La Local-Ràdio Tiana durant el cap de setmana. Es repetirà dissabte i diumenge a partir de les 9h del matí i també a les 21h (9 del vespre).