De 17:00h a 21:30h. Durant més de quatre hores el Tiana Negra s’ha apoderat de la Sala Albéniz i l’ha omplert de crims i misteris. Els escriptors han tingut l’oportunitat d’explicar les seves obres i els aficionats de la literatura negra han pogut gaudir de diverses xerrades per aprofundir en un gènere que cada vegada té més rodatge dintre de les nostres fronteres.
El pare de la novel·la negra catalana
La jornada ha començat amb la presentació de l’assaig Rafel Tasis, novel·lista policíac d’Àlex Martín. L’autor ha recordat en la seva intervenció que Tasis va ser “el primer en creure en les possibilitats que tenia el gènere negre a Catalunya”.
En aquest sentit, Martín destaca que l’escriptor i periodista Rafel Tasis va dedicar bona part de la seva vida a potenciar la producció de novel·la negra en llengua catalana. Ho va fer reivindicant la importància d’aquest tipus de literatura en diferents articles a revistes, motivant a nous autors a endinsar-se en el gènere i traduint obres d’escriptors internacionals com Simenon. Va arribar a fer 13 traduccions en només 4 mesos.
La seva obra Bíblia valenciana està considerada com la primera novel·la negra en català. Un llibre que, segons Martín, “literaturitza la ciutat de Barcelona, descrivint-la al detall i demostrant així que el gènere també té una vessant cultural”.
Les dones també maten
Després del repàs a la vida de Tasis, el festival ha cedit el protagonisme a quatre autores de la perifèria de Barcelona amb la taula rodona Pageses assassines. Un homenatge a la literatura criminal ambientada al camp que ha permès als assistents conèixer les noves obres de Montse Sanjuan, Margarida Aritzeta, Teresa Juvé i Sílvia Mayans. Aquesta última escriptora ha destacat la importància de investigar fora de la capital catalana per conèixer altres tradicions i dialectes.
Mayans, que presentava la seva obra Cap llàgrima sobre la tomba, ha assegurat que a la seva novel·la es reflecteix el canvi que va viure ella mateixa quan es va traslladar de Barcelona a Arnes, a prop de la Franja. Una experiència que troba que pot ser enriquidora per tothom.
El GEI arriba al Tiana Negra
Tot i així, un dels esdeveniments més esperats pel públic de la Sala Albéniz era la presència dels tres Mossos d’Esquadra que són o havien estat caps dels Grups Especials d’Intervenció (GEI) a la presentació del llibre La música dels camaleons, de Jordi Cervera. Aquest autor assegura que el suport del cos policial català ha estat essencial per poder aconseguir una novel·la on les accions del GEI fossin el més fidels possible a la realitat.
L’escriptor i periodista considera que és essencial donar a conèixer el funcionament dels Mossos, per normalitzar-los dintre de la societat i perquè les persones no els vegin com un ens llunyà.
Aquesta novel·la relata la història d’un franctirador del GEI. Una figura que Cervera va considerar interessant perquè, segons ell, “reflectia el debat personal que es genera quan tens una vida humana a l’altre costat del fusil”.
Durant el torn de preguntes, els Mossos han contestat també els dubtes del públic, que els hi ha fet qüestions sobre el funcionament del GEI però també sobre els debats interns que els hi poden sorgir a vegades. Davant aquesta última inquietud, l’inspector Marc Caparrós ha assegurat que ells poden no estar d’acord amb una llei però que quan intervenen només són treballadors que actuen en funció d’aquestes normatives.
Un enfrontament literari
El públic, per la seva banda, ha tingut un paper molt important en el combat de boxa literari que s’ha celebrat després de la presentació dels Mossos. Sebastià Bennasar i Anna Maria Villalonga han donat la seva opinió sobre 5 temes vinculats a la literatura negra en 5 rondes diferents.
A cada ronda, el públic votava a favor d’un o altre autor i, finalment, el guanyador ha estat Bennasar per 3 a 2. El director del festival ha destacat que el millor d’aquest esdeveniment ha estat la voluntat del públic de participar.
L’esdeveniment ha acabat amb una interpretació d’un conte negre per part de l’Agrupació Artística del Casal i amb el comiat de la regidora de cultura, Núria Blasco, que ha posat “punt i seguit” a aquesta edició del Tiana Negra 2015.