Eleccions autonòmiques 14-F | Política

#14F: Les meses electorals

/ martalopez

S’han planejat un seguit de mesures sanitàries per als membres de les meses electorals que hagin d’afrontar la jornada electoral del 14-F.

Marta  López | 04/02/2021 a les 15:26 0
 

Continuem amb la sèrie de notícies on explicarem els protocols, adaptacions i punts més destacats d’aquests comicis en temps de pandèmia. Avui, parlarem sobre la constitució de les meses electorals i les mesures sanitàries que tindran els presidents i vocals.

Almenys 20.579 persones ja han presentat excuses a les juntes electorals de zona per no anar a les meses electorals el pròxim 14-F, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Això suposa aproximadament la quarta part de tots els membres convocats a través de sorteig pels ajuntaments catalans.

Segons informava Rtve, entre les principals al·legacions que s’han presentat al llarg d’aquests dies, els cinc motius que més s’han fet servir són estar en situació d’embaràs, ser treballador essencial, tenir més de 65 anys, tenir persones dependents a càrrec i ser persones amb patologies de risc.

Davant d’aquesta situació, la Junta Electoral de Barcelona preveu dificultats per constituir meses. El seu president, Santiago García, va dir en declaracions a Rac1 que s’estaven estudiant solucions alternatives, com ara “comptar amb voluntaris” i també “tractar d’estar molt a sobre de la constitució de cada mesa de 8 a 9”.

De fet, aquest període serà clau en aquestes eleccions. Segons ha explicat el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals de la Generalitat, Ismael Peña-López, la Generalitat tindrà un sistema de seguiment i alertes per detectar com més aviat millor les meses que queden per constituir i informar-ne amb anticipació les Juntes Electorals de Zona i els alcaldes o secretaris municipals.

Mesures sanitàries

Sigui com sigui, des de la Generalitat s’han planejat un seguit de mesures sanitàries per als membres de les meses electorals que hagin d’afrontar la jornada electoral del 14-F.

En primer lloc, un cop s’arribi al col·legi electoral es prendrà la temperatura a tots els membres de la mesa. Recordem que ha de ser inferior a 37,5ºC. Després es proporcionarà, per una banda, material de protecció i, per l’altra, material de neteja, desinfecció i rebuig.

El material de protecció consistirà en 6 mascaretes FFP2, 2 per a cada membre de la mesa, per tal que es pugui canviar a mitja jornada; 3 pantalles facials; 3 bates resistents a fluids i 1 caixa de guants de nitril.

El material de neteja, desinfecció i rebuig estarà format per una solució alcohòlica per la rentada de mans, desinfectant de superfícies per netejar les taules i tovalloles de paper d’un sol ús o capses de mocadors de paper per aplicar-lo.

La franja de 19 a 20

Enguany, donada la situació sanitària, s’han recomanat tres franges horàries de votació: una destinada als col·lectius de risc, una altra a les persones en quarantena i una tercera amb la resta.

Els contactes estrets, casos sospitosos i casos confirmats tindran reservada la franja de 19 a 20h, un període que requerirà més protecció. És per això que els membres de la mesa comptaran amb un equip d’elevada protecció (EPI) que s’hauran de col·locar, per torns, entre les 18:40 i les 19.

El recompte

Durant el recompte de vots encara s’haurà de portar posada la mascareta FFP2 i es recomana utilitzar guants d’un sol ús.

Marta López
Marta  López