Història

Amics de la Cartoixa organitza una conferència sobre la vinya i el vi al monestir tianenc

Vista general d'un dels claustres de la Cartoixa de Montalegre / sergiquevedo

Conduïda per l’historiador i arxiver Xavier Pérez Gómez, dimarts 29 de novembre a Can Riera es parlarà sobre l’evolució de la vinya de la finca des dels seus inicis al segle XV fins al segle XX, dels cellers que tenien els monjos, la producció vinícola, les relacions amb els pagesos de Tiana i altres aspectes i anècdotes.

Marta  López | 22/11/2022 a les 11:21 0
 

Can Riera acollirà el dimarts 29 de novembre a les set de la tarda la conferència “La vinya i el vi a la Cartoixa de Montalegre”, conduïda per l’historiador i arxiver Xavier Pérez Gómez.

La xerrada, organitzada per l’associació Amics de la Cartoixa, parlarà sobre l’evolució de la vinya de la finca des dels seus inicis al segle XV fins al segle XX, dels cellers que tenien els monjos, la producció vinícola, les relacions amb els pagesos de Tiana i altres aspectes i anècdotes.

Xavier Pérez és membre de l’associació d’Amics de la cartoixa de Montalegre des de la seva fundació, l’any 2001, i aquest monestir ubicat a Tiana ha sigut el tema central de les seves investigacions des de fa anys.

Entre els llibres que ha publicat es troben les “Notes històriques de la cartoixa de Montalegre”, fruit de més de deu anys de recerca documental i entrevistes a monjos del monestir, on recull des d’episodis històrics del cenobi de Tiana fins a les notícies més antigues i anecdòtiques sobre el monestir cartoixà, passant per l’anàlisi de les llegendes i tradicions sobre la seva fundació.

Un dels més recents és el de “Cocina Cartujana”, una selecció de 100 plats i receptes extretes a partir de l’estudi que l’historiador ha fet de tres manuscrits elaborats pels mateixos monjos de la cartoixa de Montalegre i datats dels anys 1718, 1890 i 1970-80 respectivament.

Pérez és de Sant Fost de Campsentelles i ha crescut amb la cartoixa de Montalegre com a teló de fons.

Marta López
Marta  López