Ajuntament | Política

Aprovats els pressupostos municipals pel 2018

La sessió extraordinària dels pressupostos municipals 2018, aquest dimecres a la Sala de Plens. Foto: Junts per Tiana. / martalopez

S'ha aconseguit amb als 5 vots a favor del PSC i el PP, les 5 abstencions d’ERC i PDeCat-DC i els 3 vots en contra de Junts per Tiana i la CUP.

Marta  López | 19/07/2018 a les 14:35 0
 

Un decret d’alcaldia, presentat al ple del passat gener, va prorrogar els pressupostos municipals de l’any 2017 mentre no s’arribava a un acord per elaborar el nou projecte i aprovar el del 2018. Aquest dimecres, 7 mesos més tard, amb més de la meitat de l’any enllestit i bona part del pressupost executat, s’han aprovat els pressupostos municipals del 2018 amb els 5 vots a favor del PSC i el PP, les 5 abstencions d’ERC i PDeCat-DC i els 3 vots en contra de Junts per Tiana i la CUP.

En la sessió extraordinària celebrada aquest dimecres, però, hi va haver un element afegit. El grup municipal de Junts per Tiana va presentar tres esmenes als pressupostos, tal com va explicar el seu portaveu a La Local, que també es van tenir que votar. Els mateixos grups que van votar a favor dels pressupostos, PSC i PP, hi van votar en contra; ERC i PDeCat-DC també es van abstenir i Junts per Tiana i la CUP hi van votar a favor. Els números, però, no van donar, i no es van poder afegir les esmenes al pressupost municipal.

L’alcaldessa, Ester Pujol, ja va avisar durant el seu torn de paraula que no podien acceptar aquestes esmenes i va afegir que es podrien haver parlat i negociat d’una altra manera:

 

També va aprofitar per explicar els motius pels quals no donaven suport a les iniciatives proposades per Junts. Va rebatre alguns del punts que es presentaven, com el de l’oficina de promoció econòmica, que ja està en funcionament, el pla lector municipal i, sobretot, l’esmena sobre l’escola bressol, assegurant que era un exemple de bon funcionament:

 

Pujol va afegir que el que presentaven semblaven unes línies d’actuació més pròpies d’un programa electoral:

 

Un argument que des del PDeCat-DC també sostenien, segons la seva portaveu, Olga Rué:

 

Abans d’això, però, la sessió va començar amb la justificació de l’alcaldessa Ester Pujol sobre els pressupostos que presentaven. Primer de tot va avisar que, malgrat la situació de pròrroga d’aquests 7 mesos, l’Ajuntament havia continuat funcionant:

 

Un altra punt a destacar va ser com al llarg d’aquests anys s’ha aconseguit rebaixar l’endeutament a un 27% a data de finals de junys, i amb una previsió de reducció al 25% a finals d’any:

 

També va dir que aquests pressupostos representaven un tancament de cicle, en el qual s’havien seguit tres línies d’actuació prioritàries: solvència financera, increment progressiu del nivell de despesa corrent i el finançament amb recursos propis, sense demanar crèdit, de gran part de les inversions.

 

Amb l’esmena de Junts que parlava de Tiana com a poble educador sobre la taula, l’alcaldessa va defensar que en aquests pressupostos es feia una gran aposta per l’educació:

 

Per últim, va explicar el capítol d’inversions, on va enumerar alguns dels projectes que preveuen aquests pressupostos, com la millora del carrer Cruspinera, la implementació del pla de mobilitat, l’aparcament de Can Cosme, el carril bici per la Riera de Tiana i la millora de l’accessibilitat de la font del ronyó, entre d’altres.

Després de la seva intervenció, va venir el torn de paraula dels regidors de cada un dels grups municipals representats a l’Ajuntament. El primer en tenir-la va ser el portaveu de Junts per Tiana, Isaac Salvatierra, per tal d’explicar les esmenes presentades. També va senyalar que aquest any s’havien oblidat de fer els pressupostos participatius i que no s’han explicat pedagògicament com els anteriors:

 

El portaveu de la CUP, Àlex Rosa, era del mateix parer. Va denunciar la manca de participació ciutadana en aquests pressupostos:

 

En el torn de rèplica, Ester Pujol va justificar per què no s’havien fet aquests pressupostos participatius:

 

Àlex Rosa també va dir que en la comissió informativa és on s’hauria d’haver parlat més profundament de les esmenes de Junts i haver-se explicat amb més detall els pressupostos, ja que el temps de debat al ple era limitat:

 

Rosa va explicar que havia trobat una gran diferència, en relació a la transparència, entre el temps que la regidoria d’Hisenda la portava el regidor d’ERC Ricard Fabra i ara que ho porta l’alcaldessa Ester Pujol:

 

Aquests van ser els discursos dels dos grups municipals que van votar en contra dels pressupostos. Per la seva banda, el regidor del PP, Diego Parra, que hi va votar a favor, va dir durant el seu torn de paraula que estava d’acord en molts punts. També va aprofitar per demanar que els Ajuntaments rebin un millor finançament, raonament amb el qual l’alcaldessa hi va estar d’acord:

 

Pel que fa als dos grups municipals que es van abstenir, la portaveu del PDeCat-DC, Olga Rué, va agrair els projectes que havien proposat i s’havien inclòs al pressupost, com per exemple, el de la font del ronyó:

 

També van dir, però, que en un futur s’hauria de donar una explicació més detallada dels projectes, més enllà del títol enunciatiu i el cost:

 

Pel que fa al regidor d’ERC, Ricard Fabra, va dir que no trobaven cap partida fora de lloc ni cap inversió que no estigués justificada:

 

Per acabar, i abans de finalitzar la sessió amb les votacions tant de les esmenes com dels pressupostos, l’alcaldessa va prendre la paraula per últim cop i va justificar que hi havia hagut valentia, tot i l’equip de govern estar en minoria, per tirar endavant aquests pressupostos:

 

Un cop aprovats els pressupostos, estaran exposats al públic durant un període de temps per tal de poder presentar les reclamacions que es considerin necessàries. En cas que no se’n presenti cap, quedaran aprovats definitivament.

Marta López
Marta  López