Salut

Comença la fase 0 del desconfinament: obertura de petits comerços, perruqueries i restauració amb menjar per emportar

/ martalopez

Aquest cap de setmana, per exemple, ja s’han començat a veure alguna de les pràctiques permeses, com els passejos i l’esport individual.

Marta  López | 04/05/2020 a les 12:30 0
 

Aquest dilluns 4 de maig s’ha donat inici a la fase 0 del pla de desconfinament establert pel Govern espanyol, una de les quatre fases previstes dins del “Plan para la Transición hacia una Nueva Normalidad”, que preveu el desconfinament gradual de l’activitat i la mobilitat. Cada una d’elles tindrà una durada mínima de dues setmanes.

El text descriu el procés d’adaptació del conjunt de la societat a la nova normalitat després de la crisi de la Covid-19, garantint que es faci amb la màxima seguretat possible, tal com s’explica a la pàgina web de La Moncloa.

Així doncs, les primeres mesures que entren en vigor en la fase 0 van des de l’obertura de perruqueries, petits comerços de fins a 400 metres quadrats i restaurants que venguin menjar per emportar fins als entrenaments d’esportistes professionals.

Aquest cap de setmana, per exemple, ja s’han començat a veure alguna de les pràctiques permeses, com els passejos i l’esport individual. Amb uns horaris establerts per franges d’edat, es pot sortir a caminar una vegada al dia a una distància màxima d’1 quilòmetre del domicili i fer esport de manera individual o bé de sis a deu del matí o de vuit a onze de la nit.

Per poder fer ús del servei que ofereixen els restaurants, petits comerços i perruqueries serà obligatori demanar cita prèvia o bé per telèfon o bé per internet. En el cas dels restaurants, en aquesta fase no està permès el consum a l’interior.

Les botigues i locals hauran de treballar amb estrictes mesures de seguretat i atenent a un únic client per treballador. Els treballadors de les perruqueries o centres d’estètica hauran de portar equips de protecció individual i garantint la distància mínima de dos metres entre els clients.

A més, tal com s’està fent amb els serveis essencials, cal que tinguin un torn només per a gent gran, coincidint amb la franja corresponent en què surten al carrer. L’ús d’aquests serveis només es poden fer dins del mateix municipi on es resideix, excepte per allò que no s’hi ven i que es necessita.

Per a resoldre dubtes relacionats amb aquestes mesures, Protecció Civil ha elaborat un document de Preguntes i Respostes que podeu consultar aquí.

Per últim, en aquesta fase també serà obligatori l’ús de la mascareta en el transport públic, tant en autobusos, ferrocarrils, metros, taxis o avions. Es segueix recomanant portar-la per qualsevol activitat que es faci fora de casa.

Marta López
Marta  López