Política

El primer ple del nou equip de govern aprova les noves comissions informatives i les retribucions i dietes

El ple del març ha sigut el primer que s'ha pogut veure per streaming. / martalopez

Amb la incorporació dels dos regidors del PSC al govern de coalició d’ERC i JuntsxCat, s’han produït canvis en les regidories i s’ha passat d’un govern de 6 regidors a un de 8.

Marta  López | 04/03/2020 a les 13:30 0
 

El ple d’aquest dimarts 3 de març ha sigut el primer del nou equip de govern. Amb la incorporació dels dos regidors del PSC al govern de coalició d’ERC i JuntsxCat, s’han produït canvis en les regidories i s’ha passat d’un govern de 6 regidors a un de 8.

És per això que dues de les propostes d’acord que s’han pujat a ple estaven relacionades amb aquest canvi. La primera tractava de la reestructuració de les comissions informatives i les respectives presidències, que es va aprovar amb l’abstenció de Junts per Tiana.

En total, es faran quatre comissions informatives: la d’alcaldia, presidida per l’alcaldessa Marta Martorell; la de transició energètica, sostenibilitat i esports, presidida pel nou regidor d’aquesta àrea, el socialista Albert Sales, que també inclourà mobilitat, transport, espai públic, urbanisme i habitatge social; la de cicles de vida, cultura, benestar social, igualtat i cooperació, presidida per la regidora de JuntsxCat Marta Guàrdia; i la de règim intern, acció jurídica, hisenda, seguretat i transparència, presidida pel socialista Antonio Sánchez.

La segona proposta buscava modificar el règim de dedicació, retribució i dietes d’assistència dels membres del consistori. Ara, els dos regidors del PSC compten amb la primera i quarta tinença d’alcaldia, mentre que la segona i la tercera és per la Marta Guàrdia i la Gemma Rosés (ERC).

La resta de regidors de l’equip de govern, Jaume Darbra (ERC), Àlex Robles (ERC) i Mateu Hernández (JuntsxCat), no tenen cap tinença d’alcaldia. L’escrit proposava un règim de dedicació parcial per a ells del 35% de la jornada, el que suma una retribució anual bruta de 16.000 euros i la donada d’alta al règim general de la Seguretat Social.

Els quatre regidors amb tinença d’alcaldia estaran subjectes a les dietes per assistència a plens, juntes de govern local i comissions informatives, sense comptar amb un règim de dedicació parcial. Unes dietes a les quals també estarà subjecte l’oposició.

Així doncs, les quanties són 300 euros per cada sessió ordinària de ple, amb un màxim d’onze a l’any; 300 euros per cada junta de govern, amb un màxim de quatre sessions mensuals; i 100 euros per cada sessió informativa, amb un màxim d’una retribució mensual independentment del nombre a les quals assisteixi. No es percebran dietes per assistència a plens extraordinaris ni a junta de portaveus.

Per últim, l’alcaldessa comptarà amb un règim de dedicació parcial del 75% de la jornada i percebrà una retribució anual bruta de 35.800 euros. També estarà donada d’alta a la Seguretat Social.

La proposta es va acabar aprovant per majoria, però va tenir la negativa de Junts per Tiana. El portaveu de l’agrupació d’electors, Isaac Salvatierra, ho va justificar dient que estava en desacord amb el model plantejat, insistint en el fet que estaven d’acord en retribuir la feina però que s’havia de fer tenint en compte el pressupost disponible. Salvatierra va dir que “s’havia de fer un pas endavant però ens hem passat 10 pantalles”:

 

El regidor d’Hisenda, Jaume Darbra, va dir que les retribucions i dietes d’assistència suposaven el 2% del total dels pressupostos:

 

L’alcaldessa, Marta Martorell, va destacar que es mantenia el volum de despesa respecte del que es va aprovar el juliol, malgrat l’entrada de dos regidors més al govern:

 

El portaveu de Junts per Tiana va dir que, tot i que es mantenia la despesa, continuava sent molt superior respecte el mandat anterior. També va afegir que s’havien reduït les dietes destinades a l’oposició:

 

Darbra va respondre que aquesta reducció també incloïa als regidors de l’equip de govern:

 

El ple d’aquest dimarts ha sigut el primer que s’ha pogut veure per streaming.

Marta López
Marta  López