Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El Tiana Negra tanca una onzena edició que ha crescut en dies, escenaris, públics i temàtiques

El Tiana Negra, el festival de la novel·la negra en català, ha tancat una onzena edició renovada que ha crescut en dies i activitats per a tots els públics. Enguany ha durat gairebé una setmana i ha comptat amb noves propostes que han buscat apropar aquest certamen al poble, com la Ruta del Crim a Tiana, que va acollir més de 120 persones el passat 14 de gener; o l’Espectacle Familiar i el Vermut Negre que ha servit d’epíleg del festival aquest diumenge 22 de gener, també amb una participació molt alta, segons valoren des de l’organització.

El gruix d’activitats, però, s’han fet com sempre a la Sala Albéniz, que s’ha convertit un any més en l’eix central del gènere negre en català durant dos dies, divendres 20 i dissabte 21 de gener.

Divendres 20

Divendres, el festival va girar al voltant de la figura d’Agustí Vehí, a qui es va dedicar un homenatge coincidint amb el desè aniversari de la seva mort amb una taula rodona amb Àlex Martín Escribà i Jordi Figuerola. Vehí va compaginar la seva activitat professional com a sotsinspector i professor d’història amb l’escriptura de novel·les de gènere policíac.

A més, també es va conèixer el guanyador del premi que porta el seu nom, l’escriptor mallorquí Antoni Roca per la seva obra “Viena, 1912”:

 

Dissabte 21 matí

Dissabte 21 tarda

El segon i últim dia del festival va ser el que va acollir un major nombre d’activitats. Les més novedoses van ser la taula de còmic negre, una proposta que el festival feia temps que perseguia, i que va comptar amb Toni Benages i Sebastià Roca i el seu còmic El cercle de Loplop; la taula dedicada a la novel·la negra juvenil amb Toni Cotet i Maria Ripoll; i l’espai destinat a parlar de la fusió de gèneres, que va disposar de la presència d’Antoni Munné – Jordà, Jordi de Manuel i Patrick Stewart.

Dissabte també es van estrenar dos premis molt importants dins el festival, el Premi Trajectòria a la Traducció, que ha premiat Albert Pejó, un dels traductors més destacats del gènere negre amb la traducció de tota l’obra de Pierre Lemaitre; i el Premi Trajectòria a la Creació per Guillem Frontera, un dels referents i puntals del gènere negre a Mallorca.

El Tiana Negra també ha acollit les principals novetats negres actuals amb noms tan imprescindibles dins el gènere com Joan Carles Ventura, Juan Cal, Jordi Fernando Aloy, Jordi Boixadós, Raquel Gàmez Serrano, Rafael Vallbona i Sebastià Bennassar. El festival va comptar amb una cloenda de luxe a càrrec de l’escriptor francès François Thomazeau, recuperant amb ell la presència internacional al certamen, que en el últims anys no s’havia pogut fer a causa de la pandèmia.

Des del festival valoren com, després de deu anys, el Tiana Negra revalida el seu paper de festival d’obertura a l’any literari català, de pòrtic de la BCNegra i d’espai on la literatura negra catalana és la gran protagonista.