Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’Església de Sant Cebrià s’omple per celebrar els 600 anys de la Cartoixa de Montalegre

L’Església de Sant Cebrià s’ha omplert de gom a gom en l’acte de celebració dels 600 anys de la Cartoixa de Montalegre. Una efemèride que, com no podia ser d’una altra manera, ha anat acompanyada d’una missa de 12 més musicada que mai.

IMG_0284

Tots els que hi eren presents, han pogut gaudir del que s’ha assegurat que ha estat un “fet excepcional”. La Societat Coral Joventut Tianenca ha interpretat 4 de 16 goigs datats de l’any 1702.

IMG_0296

Tot va començar quan el President dels Amics de la Cartoixa, Enric Ricart, va fer arribar una carta a Tiana on explicava que, gràcies a la Biblioteca de Catalunya, s’han descobert els goigs que avui s’han cantat. Diu, “és un cas excepcional des de molts punts de vista”.

 

IMG_0293

I és que es tracta d’uns cants poètics que no s’han cantat mai fora de la Cartoixa. A més a més, són dels pocs goigs musicats i, alhora, el primer testimoni imprès de goigs polifònics (cantats a 4 veus). La Societat Coral Joventut Tianenca ha cantat fidelment els únics goigs plenament dedicats a Sant Bru, el fundador de la Cartoixa. Sonaven així:

 

IMG_0292

Un cop acabat l’acte, alguns tianencs que hi han assistit han volgut explicar a La Local per què la missa d’aquest matí ha estat especial.

 

Els actes de celebració dels 600 anys de la Cartoixa de Montalegre tanquen, així, amb una missa íntima i històrica dedicada als fundadors d’aquest orde monàstic. Un orde també històric que es manté viu a Tiana, l’únic poble de Catalunya que conserva una comunitat de monjos cartoixans.

IMG_0297