L’historiador Xavier Pérez Gómez és membre de l’associació d’Amics de la Cartoixa de Montalegre des de la seva fundació, l’any 2001. Aquest monestir ubicat a Tiana ha sigut el tema central de les seves investigacions des de fa anys i ha publicat diversos llibres sobre el tema. L’últim, aquest mateix juliol.
Es tracta de “Cocina Cartujana”, una selecció de 100 plats i receptes extretes a partir de l’estudi que l’historiador ha fet de tres manuscrits elaborats pels mateixos monjos de la cartoixa de Montalegre i datats dels anys 1718, 1890 i 1970-80 respectivament.
Així doncs, a partir d’aquests receptaris el llibre dóna a conèixer la dieta dels monjos cartoixans, que es caracteritza per l’absència de carn i compta amb diferents sopes, escudelles, purés, verdures, ous i truites, peix o dolços.
A més, també es descriu que el seu consum d’aliments és moderat i fins i tot practiquen el dejuni en certs dies i períodes de l’any. Segons s’explica a la descripció del llibre, és una gastronomia “sòbria i senzilla que reflecteix una espiritualitat i una forma de vida pròpies.”
Pérez va explicar en una entrevista a La Local que la seva fascinació pel monestir tianenc ha estat sempre present a la seva vida. Ell és de Sant Fost de Campsentelles i ha crescut amb la cartoixa de Montalegre com a teló de fons: