Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

#14F: Els responsables de seguretat sanitària

Continuem amb la sèrie de notícies on explicarem els protocols, adaptacions i punts més destacats d’aquests comicis en temps de pandèmia. Avui, parlarem sobre les figures que vetllaran pel compliment de les mesures sanitàries als col·legis electorals: els responsables de seguretat sanitària.

La jornada electoral del pròxim diumenge 14 de febrer comptarà amb una nova figura, els responsables de seguretat sanitària. Segons calculen des de la Generalitat, seran unes 3.000 persones, mínim una per cada col·legi electoral, que cada Ajuntament escollirà d’entre el seu propi personal o de manera externa.

La seva funció: vetllar pel compliment de les mesures de seguretat i higiene que s’han establert pel correcte funcionament dels comicis. Per aconseguir-ho, hauran de tenir una actitud proactiva en el control de les cues i l’accés a l’espai de votació, a més de comprovar l’ús correcte de la mascareta, la higiene de mans i les distàncies entre persones.

Organització de les cues i accés al local electoral

El control i l’organització de les cues serà un dels punts claus per garantir que es mantingui la distància de seguretat d’1,5 metres entre persones i per assegurar que s’entri i es surti pels accessos correctes, sense produir-se aglomeracions. A més, els responsables de seguretat sanitària també garantiran la prioritat d’accés d’aquelles persones pertanyents a col·lectius vulnerables.

Com a norma general, es permetrà que hi hagi un votant per cada mesa esperant a l’interior de l’espai de votació mentre una altra persona està votant, sempre que es puguin garantir les distàncies de seguretat. Això vol dir que, cada cop que es completi una votació i el votant surti del col·legi, n’entrarà un de nou, passant a votar la persona que estava en espera.

Paral·lelament, com a complement als cartells informatius i senyalitzacions que hi haurà als col·legis electorals, informaran sobre les instruccions i mesures de seguretat per a l’accés als locals a mesura que els electors vagin arribant.

Ús de la mascareta i higiene de mans

L’altre punt clau serà garantir que els votants facin servir la mascareta en tot moment, sempre que no formin part d’un col·lectiu exempt de dur-la, que hi hagi una correcta higiene de mans i que es ventili constantment l’espai de votació. Els responsables de seguretat hauran d’oferir gel hidroalcohòlic a les persones que estiguin a punt d’accedir al local.

En el supòsit que es produeixi algun incident relatiu a la seguretat sanitària, el responsable del local electoral haurà de contactar amb la responsable Covid de l’Administració local, encarregada de coordinar tots els preparatius en matèria de seguretat sanitària, i/o amb els Mossos d’Esquadra.