Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El ple aprova donar suport a l’acolliment de refugiats a Tiana

El ple d’aquest dimarts ha aprovat una declaració institucional en suport als refugiats. Al document, es parla de “deixadesa i inacció dels governs i les institucions europees”, fet que, segons la declaració, agreuja encara més la situació dels milers de refugiats i refugiades que han hagut de fugir dels seus països d’origen.

L’alcaldessa, Ester Pujol, ha detallat a La Local les raons d’aquest posicionament del consistori tianenc:

 

La declaració especifica també que Tiana és un poble d’acollida, implicat, afirma, en la defensa dels drets humans, la solidaritat i la pau.

El portaveu de la CUP, Àlex Rosa, ha demanat al ple que es faci un pla d’acompanyament als refugiats que puguin venir a Tiana:

 

Per la seva banda, el portaveu de Junts per Tiana, Isaac Salvatierra, també ha fet esment en la importància de dissenyar un pla d’acollida pels 2000 refugiats que poden arribar a Catalunya:

 

Tothom recorda encara les mostres de solidaritat a Tiana, fa més d’una dècada, amb els refugiats i refugiades que fugien de la guerra dels Balcans. Aquell conflicte i la solidaritat que va desfermar van ser la llavor d’una entitat que encara és avui molt activa: Tiana Solidària.

Per tot això, a la declaració institucional que s’ha aprovat avui, s’hi expressa la solidaritat del consistori amb les persones que han d’abandonar forçadament les seves llars a causa de la guerra. S’hi denuncia, així mateix, les situacions d’abús que pateixen aquestes persones per part de màfies organitzades.

El document insta, també, els governs europeus a actuar per donar resposta ràpida i contundent a les necessitats humanitàries de les persones que viuen aquesta tragèdia. A més, l’Ajuntament de Tiana es posa a disposició de les institucions amb competències en aquesta matèria per buscar solucions conjuntes, i oferir solucions a aquest drama humanitari, diu la declaració. Ricard Fabra, portaveu d’ERC:

 

La representant de Convergència, Olga Rué, ha dit que el seu grup municipal es posa a disposició del equip de govern pel que faci falta.

Finament, el document assegura que Tiana impulsarà i participarà activament i solidàriament en les iniciatives que la societat civil, el municipalisme o altres institucions duguin a terme per pal·liar la lamentable situació de milers de refugiats i refugiades que recorren Europa.

Durant el ple l’alcaldessa Ester Pujol i la portaveu del grup municipal socialista, Núria Blasco, han detallat les reunions que han dut a terme, i que seguiran tenint, amb les diverses institucions que estan gestionant l’arribada de refugiats a Catalunya.

D’altra banda, i atesa la demanda ciutadana sol·licitant vies de participació respecte la crisi migratòria, l’Ajuntament de Tiana vol agrair a tots els veïns i veïnes que han ofert la seva ajuda i, alhora, vol informar que divendres passat dia 4 es va assistir a la reunió convocada pel Fons Català de Cooperació on es van delimitar les línies d’actuació i es van coordinar les diferents voluntats dels municipis. En aquesta primera reunió, on hi van participar, entre d’altres, ONG’s que ja treballen sobre el terreny des de que es va iniciar el conflicte, es van preveure les necessitats en funció de quatre fases d’actuació: assistència al refugiat en les rutes de fugida, suport als municipis de la ruta, planificació i gestió de l’acollida i l’acollida a Catalunya pròpiament dita.

 

D’altra banda, la Federació de Municipis de Catalunya, juntament amb la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i diverses entitats humanitàries, manté aquests dies reunions per acabar-ho de coordinar, tot esperant la resposta del Govern Central.

 

Per acabar, informem també que l’Ajuntament, com a primer pas, ha contactat amb diverses entitats del municipi per vehicular i concretar l’ajuda, tant institucional com ciutadana, i té prevista una reunió el proper dijous dia 17 de setembre. S’anirà informant als veïns i veïnes de l’evolució d’aquestes gestions a través dels medis habituals.