Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Rejovenir als seus 105 anys

L’Albert Freixas, en “Iaio”, i el seu jove equip de tècnics enllesteixen aquests dies la revisió anual de la Sala Albéniz: treure la pols de racons inaccessibles, repassar un per un els cables de llum i so o netejar a fons fins la darrera volta del focus més esquerp. En Iaio, responsable de manteniment del teatre tianenc, comanda una revisió i posada a punt que es fa cada estiu des d’en fa una quinzena:

 

Amb 105 anys, la Sala Albéniz pateix mals de vellesa. Si hi afegim, tal com explica en Iaio, que no la van edificar amb fonaments i que els materials amb què es va construir, el 1911, no eren de primera qualitat, aquest manteniment anual es fa absolutament imprescindible:

 

Amb cada peça que es revisa, en cada instrucció -càlida però precisa- als nois que treballen amb ell, traspua l’amor d’en Iaio pel teatre en general i per la Sala Albéniz en particular. Què hi fan i com són, exactament, aquestes tasques de manteniment?

 

L’Ernest, l’Arnau, en Roger i en Martí són els nois que ajuden en Iaio en totes aquestes feines de manteniment. És un equip molt jove, la pedrera de tècnics teatrals de la sala Albéniz.

IMG_0200

Tots plegats, escolten amb admiració cada instrucció, sempre acompanyada d’una petita explicació tècnica, que el mestre els dóna:

 

D’entre el grupet d’aprenents destaca en Martí: amb només 12 anys ja en fa un parell que ajuda i, sobretot, oberva molt atentament, el funcionament de tot aquest món paral.lel a l’escena. Sempre al costat d’en Iaio. Per això, és inevitable pensar en la tendra relació entre el nen Salvatore i el projeccionista Alfredo al film “Cinema Paradiso”. En Martí ens explica d’on li ve aquest interès per les entranyes de l’escenari:

 

IMG_0182

És difícil no preguntar-se què seria de la Sala Albéniz sense el seguiment constant, tècnic i espiritual, d’en Iaio. Ell en pensa això:

 

Les tasques de manteniment de la Sala Albéniz acabaran la setmana vinent, quan torni -i sigui revisat- l’equip de so del teatre tianenc, que durant el mes de juliol ha donat suport a diversos actes culturals al poble.