Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

500 hectàrees de pinedes del Maresme malaltes

Fugir del foc per caure a les brases. Això és el que li passa als pins del Maresme. A les dificultats de sòls prims amb elevades pendents (per tant amb poca capacitat de retenir aigua i nutrients), s’ha sumat el canvi climàtic: sequera, temperatures altes i onades de calor.

Aquests són alguns dels factors que els han afeblit. Després d’haver-ne vist de verdes i de madures, arbres que abans eren resistents a plagues, insectes o fongs ara són atacats per la processionària del pi o l’escarabat Tomicus, capaç de matar l’arbre.

processionariaescarabat

La majoria de les hectàrees afectades pertanyen a la Serralada del Litoral, amb poca afectació al municipi de Tiana segons explica Xavier Doñate, regidor de medi ambient.

 

Per evitar que noves pinedes quedin afectades és necessari fer prevenció. Segons el protocol d’actuació pels pins situats en sòl forestal del Consell Comarcal del Maresme cal identificar qui causa els danys i treure els arbres morts i els afectats pel Tomicus.

El següent pas és realitzar els tractaments pertinents: en el cas de la processionària són biològics. Amb l’escarabat, ara per ara, només és efectiva la prevenció, tallant els arbres afectats i reduint el seu nombre  en superfície.