Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Deshidrataran la balena de Montgat per fer-ne combustible

La balena rorqual que va aparèixer morta aquest dilluns a la platja de Montgat serà deshidratada a una empresa especialitzada. Les restes d’aquest procés es convertiran en diferents combustibles. El cadàver de l’animal ha estat remolcat amb una barca aquest dimarts al migdia de Montgat al port de Badalona. Allà, un camió se l’ha endut a Térmens (Noguera) on la deshidrataran.

El procés de deshidratació es farà a una planta de valorització de residus. En primer lloc es triturarà la balena per tal que quedi reduïda a partícules d’un màxim de cinc centímetres. Després se li aplicarà un tractament tèrmic per deshidratar-la. De la matèria orgànica resultant se n’aprofitarà, per una banda, la part sòlida, que es transformarà en una mena de farina combustible per a cimenteres. La part líquida del cetaci, és a dir, els greixos, es destinaran a fer biodièsel.

Fonts de l’empresa de Térmens on es farà la deshidratació han explicat que tot i que no és habitual, no és la primera vegada que s’encarreguen de valoritzar el cadàver d’un animal marí tant gran com aquesta balena de Montgat, que s’ha descartat de deixar marxar a la deriva pel mar. El procés de valorització del cadàver és complex i es fa d’acord amb la normativa vigent. Les balenes estan composades en un 70% per aigua.

Una vegada deshidratada, la matèria orgànica restant se separa en la part sòlida, que es convertirà en una farina que s’esterilitzarà i es destinarà com a combustible per a cimenteres. L’altra part, la líquida, que bàsicament són greixos, es destinaran a biodièsel.

La balena va aparèixer el matí de dilluns en un tram del litoral entre Badalona i Montgat Posteriorment, el vent i les ones van arrossegar el cetaci cap a un tram de la costa de Montgat que els darrers temporals van deixar sense platja. Aquesta situació va provocar que no hagi estat fins aquest dimarts al migdia quan se l’han endut, ja que la retirada ha acabat sent per mar. Des de Montgat una embarcació de Salvament Marítim l’ha arrossegat fins al port de Badalona (Barcelonès), on finalment l’han pogut treure de l’aigua.

L’operatiu ha comptat en tot moment amb la col·laboració de Bombers i el seu equip de submarinistes. Un dels que hi ha participat, Mario Cañada, explica que tot i l’avançament estat de descomposició de l’animal, la principal complicació amb què s’han trobat a Montgat ha estat ”el pes” de la balena, d’entre 12 i 15 tones, i el lloc on havia quedat atrapada, entre les roques i ”al trencant de les onades”.

Al port de Badalona, una grua de gran tonatge ha tret la balena de l’aigua agafant-la per la cua i l’ha dipositat al camió que el duia fins a Térmens. Els treballs han aixecat una important expectació al port de Badalona per la seva espectacularitat. Durant alguns segons, els més de 13 metres de balena han quedat totalment penjats cap per avall davant la mirada d’alguns curiosos.

”Ha estat una operació ràpida perquè s’ha pogut lligar i ha sortit bé a la primera. Es podria haver complicat, però no ha estat el cas. Tots contents”, ha dit Cañada.