Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

70 anys venent de tot i més al poble

Un dels comerços més antics de Tiana, Casa Eulàlia, està d’aniversari durant aquest 2014. L’any 1944, ara fa 70 anys, va néixer el negoci on, actualment, hi treballa l’Anna Maria Fernàndez i Maurell: la filla petita de la família. En un principi, la botiga de la família Fernàndez-Maurell estava situada més a munt del carrer Lola Anglada. Ho ha explicat Anna Maria Fernàndez.

 

DSC07703 DSC07702

El seu pare, abans de dedicar-se a la fotografia i convertir-se en el fotògraf del poble, va treballar a la fàbrica de porcellana la Montgatina. D’aquesta experiència va néixer “Casa Eulàlia”.

 

 

DSC07725 DSC07724

El nom popular de “Can Frasquito” arribaria aviat. De la porcellana i el punt de mitja van passar als perfums. Dels perfums, a ser l’autèntic centre comercial de Tiana.

 

DSC07709 DSC07706

Tot i que, en l’actualitat, hi ha poques botigues que tinguin la mateixa oferta que “Casa Eulàlia”, fa anys la competència comercial era molt diferent.

 

DSC07710 DSC07726

Ara que celebren els 70 anys, a Tiana han nascut dues botigues que han trencat amb el monopoli dels productes de regal: “De tot una Mica” i el basar xinès.

 

Que l’actual responsable de la botiga sigui la filla dels fundadors demostra que es tracta d’un negoci familiar. L’Anna Maria Fernàndez ja fa més de 50 anys que treballa darrera el mateix taulell.

 

DSC07721 DSC07722

De tots aquests anys, els últims podrien ser els que pitjor recorda la filla de la família Fernàndez-Maurell. A més, el projecte de pacificació del centre del poble creu que podria afectar el seu comerç.

 

Tot i això, l’Anna Maria encara no té clar el futur de “Can Frasquito”.

 

Cada Festa Major de Sant Antoni, des de “Casa Eulàlia” decoren l’aparador de la botiga. Aquest any, han lluït una exposició fotogràfica que recorda la història de “Can Frasquito”. Alguna d’aquestes fotografies, com la de la mare de l’Anna Maria treballant, encara es poden veure.

 

Qui era Francesc Fernàndez i Ureña: “Frasquito”

ac604d2a-05bd-4f6b-bc65-cfa3e42bcf5b

El pare d’Anna Maria Fernàndez, Francesc Fernàndez i Urenña és un dels fundadors de Can Frasquito. Aquest comerciant va obrir el negoci al costat de la seva dona, Eulàlia Maurell (Laieta). És per això que l’autèntic nom de la botiga és “Casa Eulàlia”.

Fernàndez i Ureña va dedicar-se professionalment a la fotografia. Era conegut per tothom com a Frasquito. Ha estat mes de mig segle el notari visual de la història de Tiana. La seva afició per la fotografia comença als anys 20, amb només 12 anys, tasca que compagina amb l’ofici de mecànic. El 1944, ell i la seva dona, obren la botiga al carrer General Mola, avui carrer Lola Anglada.

A Casa Eulàlia, Fernàndez hi ha revelat milers de rodets: el tramvia, casaments, batejos, processos, festes populars, etc. L’any 1991 clou la seva carrera amb una exposició antològia, les fotografies de la qual serveixen de base per a la formació de l’Arxiu Històric – fotogràfic de Tiana.