Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Ple de gener: residència, renúncia del secretari municipal i assessores de comunicació

Aquest dimarts 4 de gener ha tingut lloc el ple municipal. La primera sessió de l’any, que s’ha tornat a fer de manera telemàtica a causa de la situació epidemiològica, ha destacat més per la part de control que per la part resolutiva. Allà és on s’ha produït la major part del debat.

Delegació especial de la regidora Marta Guàrdia

El torn de precs i preguntes el va iniciar Junts per Catalunya Tiana per conèixer quines accions s’havien emprès després que en el ple del mes de novembre s’aprovés la moció presentada per aquest grup municipal, la qual demanava la retirada de la delegació especial de la regidora Marta Guàrdia respecte a la direcció i gestió de la residència.

El regidor Jaume Darbra va dir que encara no s’havia fet cap acció al respecte perquè la situació actual de la residència “no ho fa aconsellable”:

 

Sobre la renúncia de Guàrdia a les compensacions econòmiques derivades d’aquesta delegació especial, Darbra va dir que estaven a l’espera de l’informe de la comissió jurídica assessora:

 

Residència

Darbra també va respondre a les preguntes relacionades amb la residència que la regidora de JuntsxCat Tiana, Montse Torres, havia elaborat en el passat ple i que no s’havien pogut resoldre en aquell moment. Sobre la pròrroga de l’actual interventor del centre i el segrest de la residència, va dir que com a màxim es podria estendre fins al 14 de maig del 2023:

 

Sobre el retorn del segrest de la concessió, va dir que es faria “de la manera més ordenada possible i el més aviat que es pugui”:

 

El tema de la residència va tornar a aparèixer cap al final del ple a través de dues preguntes orals de Junts per Tiana i del PSC i de la intervenció final en el torn de precs i preguntes del públic del president de l’Associació Catalana d’Afectats per les Residències.

Junts per Tiana va preguntar sobre la situació actual del centre després que treballadors de la residència donessin positiu en Covid-19. La regidora Marta Guàrdia va explicar els protocols que s’havien seguit:

 

En aquesta línia, des del PSC volien saber en quin color es troba actualment el centre. La regidora no adscrita va dir que, en aquell moment, era taronja i que no s’admetien visites perquè estaven a l’espera de les PCR:

 

Per la seva banda, el president de l’ACAR, en Joan Hernández, va llegir una carta escrita per un familiar d’un usuari de la Residència i centre de dia Sant Cebrià:

 

També va parlar sobre les restriccions en les visites:

 

Pressupostos municipals

Junts per Tiana va presentar dues preguntes per escrit. Una d’elles volia saber quan tenia previst l’equip de govern pujar a ple els pressupostos municipals per a l’any 2022. El regidor d’Hisenda, Jaume Darbra, va dir que el canvi en l’impost de plusvàlues havia suposat una “sotragada” per les arques municipals i que els convidaven a participar en la seva elaboració:

 

Renúncia del secretari municipal

L’altra pregunta presentada per Junts per Tiana estava relacionada amb els motius que van portar a la renúncia del secretari municipal, que va tenir lloc el passat 14 de desembre. Segons el regidor Jaume Darbra, a la instància presentada pel secretari deia que iniciava una comissió de serveis a Ullestrell:

 

L’agrupació d’electors també va voler saber per què s’havia negat l’accés a l’oposició a l’informe que aquest secretari havia elaborat sobre el “cas de transfuguisme” de la regidora Marta Guàrdia. Darbra va justificar-ho dient que l’informe pertany a un expedient que encara està en curs i entenen que, administrativament, fins que no es resolgui no ha de ser accessible a tothom:

 

Una justificació amb la qual el portaveu de Junts per Tiana, Isaac Salvatierra, no hi estava d’acord perquè xocava amb el dret fonamental de participació política:

 

Salvatierra va dir que havia mantingut una conversa amb el secretari i que la seva renúncia era “la gota que ha fet vessar el got”:

 

El portaveu del PSC, Albert Sales, va afegir que ells també volien preguntar sobre la dimissió del secretari, però que no ho van fer perquè ja sabien que la resposta de l’equip de govern no els convençaria:

 

L’alcaldessa de Tiana, Marta Martorell, va tancar el punt dient que “l’administració no parla, només escriu”:

 

Assessores de comunicació

Per la seva banda, el grup municipal socialista va presentar una pregunta per saber quins criteris havia seguit l’equip de govern per a la contractació d’una assessora per al desenvolupament del Pla de Comunicació de l’Ajuntament de Tiana i quin paper desenvolupa en la regidoria de Comunicació l’Anna Sosa, professional de la comunicació i exregidora d’ERC a l’Ajuntament de Premià, ja que no consta de manera oficial la contractació de serveis d’una segona persona.

L’alcaldessa i regidora de Comunicació, Marta Martorell, va dir que el contracte d’assessoria era per definir les accions del Pla de Comunicació a dur a terme i que per implementar-ho es necessiten els recursos humans i la supervisió necessària:

 

En el seu dia, la redacció d’aquest Pla de Comunicació es va encarregar a l’empresa Ideograma, que, segons va dir l’alcaldessa, va oferir el seu seguiment durant un període de tres mesos:

 

Segons l’alcaldessa, els criteris que s’han seguit per a la contractació d’aquesta assessora, que s’ha fet a través d’un contracte menor amb un valor de 3710 euros, són “la professió i l’experiència” de la persona. Pel que fa al paper d’Anna Sosa, va dir que era “una amiga que ens ajuda”:

 

El portaveu del PSC, Albert Sales, va replicar dient que “una amiga no dóna ordres als treballadors municipals”:

 

Sales també va dir que, pel que fa a la redacció i implementació del Pla de Comunicació, els preocupava que s’estiguessin “trossejant contractes” per evitar obrir un concurs públic:

 

El resum de tots els punts, mocions i preguntes debatudes durant el ple les podeu trobar en aquest fil de Twitter.