“Ens entendrem, sempre ens hem acabant entenent”. Aquesta és la primera reacció de la presidenta de Convergència a Tiana, Olga Rué. Després que el president de la Generalitat hagi anunciat el nou full de ruta, creu que unes eleccions on els partits es presentin en una llista única al costat d’independents i d’experts és una bona resposta a la demanda de la societat civil.
A més, segons la convergent, el president ha deixat de banda els personalismes i ho hauria demostrat dient que no es presentarà a les eleccions del 2016.
Olga Rué ha seguit el discurs de Mas des de l’Auditori del Fòrum, aquest dimarts. Considera que ha estat una intervenció “brillant” i feta en el moment adequat. Segons la presidenta, després del 9-N era necessari un full de ruta.
Una de les principals preocupacions d’Esquerra Republicana a Tiana és mantenir tots els partits favorables a la independència o al dret a decidir dins el pacte. Això és el que ha dit la presidenta del partit, Maria de Gàdor Ayra.
De Gàdor Ayra creu que en cas que “algú sortís del pacte” s’hauria de buscar un nou full de ruta. Tot i això, afirma que l’anunci de Mas “sembla un punt de partida” i que, a partir d’aquí, “s’haurà de començar a parlar i a donar millora a les seves propostes”.
Respecte la idea que el proper mandat sigui d’un any i mig creu que és positiva. Segons la republicana, “ni és molt temps ni és poc”. Creu que hi ha “moltes coses en joc” i que s’ha de preparar bé.
Iniciativa i la CUP descarten una candidatura única
La CUP de Tiana qualifica el full de ruta anunciat pel president Mas de “cortina de fum”. Tot i dir que ja coneixen la intenció del govern català, es mostren desconfiats davant unes eleccions plebiscitàries. Així ho ha explicat un dels membres del partit, Àlex Rosa.
Respecte la “llista mitxa”, amb societat civil i partits, des de la CUP insisteixen que estan en “vaixells diferents” i que, per tant, no ens son partidaris. Assegura que “no ens acabem de creure que Mas vulgui comptar amb la societat civil”. Tot i això, explica que és important fer una “crida unitària d’esquerres” per aquestes properes eleccions.
Rosa ha recordat que el president Artur Mas ja va convocar unes eleccions al 2012 amb l’objectiu de fer una consulta, que ha acabat sent un procés de participació “no vinculant”.
En la mateixa línia ha parlat la coordinadora d’ICV-EUiA a Tiana, Maria Antònia Fort. L’ecosocialista està convençuda que el seu partit no entrarà en aquesta llista única.
Fort creu que l’explicació i la proposta de Mas són “decepcionants”. Ha recordat, a més, que a tot aquest procés s’hi ha arribat gràcies a la societat civil, que n’ha estat l’impulsora.
PSC i PP creuen que Mas només es dirigeix a una part de la població
Des del PSC, en canvi, creuen que el president Mas “no ha llegit bé el resultat del 9-N”. El viceprimer secretari del partit a Tiana, Albert Sales, creu que les enquestes indiquen que hi ha molts ciutadans que reclamen una “reforma profunda” de la Constitució. És per això que, davant unes eleccions anticipades, afirma que els socialistes defensaran una consulta legal i acordada i, també, la reforma constitucional. Tot i això, troba exagerat que es tornin a convocar eleccions i seria partidari d’esgotar la legislatura.
Sales culpa Artur Mas d’haver estat dos anys “inactiu” i “confonent la ciutadania”. Assegura que amb aquest full de ruta ha “descobert el seu pla per proclamar la independència”. A més, creu que amb aquest anunci, el president, només s’ha adreçat a un nombre concret de catalans, els que volen la independència.
El Partit Popular també ha acusat el president de la Generalitat de “sectari”. Segons el seu representant al poble, Manuel Gonzalo, Artur Mas està governant d’una manera “inadequada”.
Tot i això, Gonzalo diu que si es convoquen unes eleccions autonòmiques els ciutadans haurien d’optar pels partits que volen mantenir la connexió entre Espanya i Catalunya. Des del PP afirmen que una “ruptura” provocaria “incertesa” i “més malestar” per a tothom.
El Pacte Local veu bé que es compti amb la societat civil
Qui també n’ha parlat ha estat el portaveu del Pacte Local pel Dret a Decidir i president de l’Assemblea Nacional Catalana a Tiana, Lluís Neira. Tot i que tenen previst reunir-se properament amb els membres del Pacte, ha avançat que veuen amb bons ulls que s’hagi proposat configurar una llista mixta que també compti amb la societat civil. A més, demana que es tingui en compte aquells col·lectius que lluiten per altres causes socials.
Neira creu que aquestes eleccions plebiscitàries són una “bona idea” com a punt de partida perquè Catalunya pugui convertir-se en un nou Estat.
El full de ruta de Mas
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha proposat configurar una llista mixta amb partits i societat civil que es presenti en unes eleccions plebiscitàries. Aquestes serien per un mandat d’un any i mig. En aquest temps s’haurien d’iniciar les negociacions per assolir la independència, preparar les estructures d’estat i redactar la Constitució. Un cop hagin passat els 18 mesos, s’haurien de convocar les eleccions constituents i un referèndum perquè la ciutadania decideixi la “proclamació definitiva del nou estat”. Pel que fa al quan, ha insistit que si convoca eleccions anticipades ho farà per fer la consulta definitiva, i no per una altra cosa. La seva aposta és que tot el procés hagi acabat a finals del 2016.