L’Estat i la Generalitat reprenen les converses per posar fi a la pèrdua de sorra de la costa del Maresme. Responsables del Departament de Territori i Sostenibilitat i del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient han conegut els resultats d’un estudi que la Generalitat havia encarregat a la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquest proposa crear una nova platja de 40 metres, que estaria situada entre els ports de Premià i El Masnou. S’aconseguiria alimentant la zona amb sorra artificial i amb algunes mesures que la convertirien en una platja resistent als temporals marítims. L’estudi de la UPF parla de la construcció d’un dic exempt al mar que protegeixi el litoral de les onades; una bateria d’espigons curts perpendiculars a la costa; uns espigons mitjans que, com en el cas anterior, es distribuirien al llarg de la platja; un espigó de retenció al final de la nova platja i recolzat en el dic de recer del port, o bé un cilindre reblert de sorra com a alternativa temporal a la construcció de dics. Unes solucions que també es podrien realitzar a altres zones que s’hi han anat veient afectades. Els encarregats d’aquest estudi asseguren que el cost d’aquest projecte podria variar entre els 5 i els 30 milions d’euros per cada actuació.
Les platges afectades
A banda del tram Premià-Masnou, la manca de sorra és també present en alguns trams del litoral de Mataró, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar i Montgat, on també es podrien aplicar les mateixes solucions. El cost de cadascuna és molt variable.
La desaparició de les platges del Maresme
Durant els últims 50 anys s’han necessitat més de 8 milions de metres cúbics de sorra per intentar mantenir les platges del Maresme. Tot i això, algunes platges han arribat a desaparèixer del tot. La urbanització de rieres i la construcció de ports podria haver afectat el moviment natural de les sorres.