Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Una passejada per les vinyes de Tiana

Aquest matí de diumenge, en plena Festa Major petita, unes 25 persones, han fet una passejada per les vinyes de Tiana per conèixer conreus, flora, geologia i fauna tianenca. Ha acabat amb un tast de vins al celler d’en Quim Batlle. La passejada l’ha fet un grup de la mà d’experts com en Toni Tobau, informador del Punt d’informació de la Virreina:

 

Fernando Carceller, biòleg i gèoleg, president de l’ALOC (associació per l’estudi de la flora i la fauna en la mediterrània) és d’aquells homes que viuen amb passió la seva professió. Ella ha estat qui ha al grup l’objectiu d’aquestes passejades, que surten del Punt d’informació del Parc de la Serralada de Marina a La Virreina.

 

Els caminants han fet part de l’itinerari del Rocar, mentre en Fernando anava explicant la flora i fauna que s’hi pot trobar. Per exemple, de flora, s’han identificat espècies autòctones com la llengua de bou o viperina:

 

També s’han identificat espècies autòctones com l’aloc, també anomenat Vitex agnus castus o pebrot dels monjos, que és un arbust. Els Monjos de Sant Jeroni de la Murtra el feien servir per baixar la libido sexual. Una altra espècie que s’ha identificat ha estat la Delfa, que és tòxica tant la fulla com la flor i es fa servir per decorar a jardineria i a les mitjanes de l’autopista. Altres herbes curioses que en Fernando ha donat a conèixer: l’anomenada hierba del pordiosero, les fulles de la qual en contacte amb la pell causen irritacions i butllofes, i a l’edat mitjana les persones molt pobres es fregaven amb elles per produir-se llagues i, després, anar a demanar pietat.

Els passejants també han caçat papallones. En Fernando els ha explicat les seves característiques: tenen una vida d’entre 2 i 3 setmanes, entre els mesos de març a l’octubre.

Els passejants han arribat al Rocar on els han explicat l’estructura de la serralada, de granit, les mines d’aigües, com s’han format les platges del maresme a partir de les rieres que amb les pluges han erosionat el granit i que en forma de sorra ha arribat a les platges.

També s’han arribat fins les zones de vinyes. En Xavier Recasens, enginyer agrònom i especialista en agricultura en espais periurbans, ha explicat la transformació del paisatge, des de la introducció de la vinya pels romans passant per l’aparició de la fil·loxera, la guerra civil i donant una visió de l’actual DOAlella.

 

La passejada ha culminat al celler de Quim Batlle, que ha ofert una visita a les seves vinyes d’agricultura ecològica i al seu celler. Des de les seves vinyes, en Quim ha explicat les característiques de les seves vinyes i dels seus vins i ha resolt els dubtes que s’han anat plantejant. Al celler esperava als passejants una graellada de carn i un tast de vins:

 

El tast ha finalitzat amb un vi premiat del celler de Quim Batlle: el Foranell picapoll 2013,  Premi medalla d’or d’una revista especialitzada en enologia:

 

Els assistents estaven molt contents després de la passejada guiada, la visita a les vinyes i el tast. Aquesta ha estat la seva impressió:

 

La passejada forma part de les activitats per conèixer de prop la producció de vi a Tiana, que es fan a l’entorn del Tast.