Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Parlar sobre el final de la vida al voltant d’una tassa de cafè

Professionals i exprofessionals de la Salut, persones amb experiència amb algun familiar –generalment mare o pare- que ha passat per un procés de cures pal·liatives a causa d’un càncer o demència, o simplement oients que volien saber més del tema. Són alguns dels perfils que es van poder veure a la tercera xerrada del cicle “Trencant tabús: el final de la vida” que va tenir lloc el dimecres al Casino de Tiana.

Probablement, la majoria de persones que heu llegit les paraules “cures pal·liatives”, “càncer” o “demència” se us ha regirat quelcom per dins. És un assumpte del qual no voleu pensar, molt menys parlar-ho amb les persones més properes. L’objectiu d’aquestes xerrades és, precisament, trencar això.

Les xerrades formen part de l’estudi pilot “L’eficàcia de la Psicoeducació en el poble de Tiana per tal de trencar tabús en el procés final de la vida”. Tal com expliquen al full informatiu que reparteixen a l’inici de cada sessió, la manca de diàleg envers aquestes temàtiques ocasiona malentesos o tabús que poden arribar a condicionar com afrontem una situació de malaltia avançada o final de vida.

Els col·loquis volen oferir coneixement sobre temàtiques que es poden donar dins la mateix família però que fins que no arriba la situació concreta no acostumem a parlar o afrontar.

Juntament amb el full informatiu reparteixen un qüestionari, que tornen a passar al final de la sessió, per mesurar el coneixement previ i post que tenen els assistents sobre l’assumpte que es tracta.

El tema d’aquest dimecres era les cures pal·liatives en demències i altres malalties. La professional convidada, la Dra. Cristina Farriols, metge especialista en Geriatria i cures pal·liatives a l’Hospital del Mar. Ella va ser l’encarregada d’iniciar el col·loqui parlant, per una banda, de les cures pal·liatives més enllà del càncer i, per l’altra, de les cures pal·liatives de manera més concreta en les demències.

Al voltant d’una tassa de cafè, té o aigua, el col·loqui ràpidament va generar en una conversa entre la doctora i els assistents, que intercanviaven dubtes i experiències. La proximitat amb la metgessa i amb la conductora de les xerrades, la psicòloga i tianenca Marta Argilés, feia que els assistents deixessin de ser oients i passessin a ser actius participants de la trobada.

Es van posar sobre la taula conceptes com Atenció Centrada en la Persona o Document de Voluntats Anticipades. Es va parlar sobre la importància dels equips d’atenció psicosocial davant de malalties avançades per acompanyar durant el procés a les famílies, del tabú de la morfina associada a la mort, de la sedació o del tabú del final de la vida.

El col·loqui va finalitzar amb una reflexió sobre la necessitat de trencar aquest tabú dins de les mateixes famílies, alguns assistents fins i tot van proposar des de l’educació, i com n’és d’important involucrar als infants en el procés.

El cicle “Trencant tabús: el final de la vida” finalitzarà a l’octubre amb una quarta xerrada.