L’Institut Tiana acull des del passat dijous 24 d’octubre i durant quinze dies, fins al dijous 7 de novembre, l’exposició itinerant de la Diputació de Barcelona “Dona la volta a l’alcohol”. Seguint l’exemple de mostres similars, com la de “El tabac al descobert”, l’exposició busca informar a adolescents de segon cicle d’ESO sobre les conseqüències que genera el consum d’alcohol sobre la salut.
Tal com informa la Diputació de Barcelona, l’exposició consta de nou plafons i dues taules interactives que desenvolupen diferents temes vinculats al consum d’alcohol, i una caixa amb elements que permeten reproduir els efectes de l’alcohol en l’organisme. Tots els elements tenen com a fil conductor a 7 protagonistes adolescents que expressen una posició diferent davant de l’alcohol, com per exemple beure per diversió, per pressió de grup o tenir clar que l’alcohol és dolent.
L’objectiu de la mostra és que, igual que els 7 protagonistes, els joves que assisteixin a l’exposició reflexionin sobre les qüestions que es plantegen i comprovar si hi ha hagut algun canvi de posicionament en finalitzar la visita. Per fer-ho, els plafons informen de conceptes com tolerància, dependència o abstinència i ressalten els efectes perjudicials de l’alcohol sobre la salut com a droga depressora, entre altres coses.
Segons les dades extretes de l’última Enquesta estatal sobre l’ús de drogues de l’ensenyament secundari (ESTUDES), de l’any 2016, l’alcohol és la substància més consumida entre estudiants de 14 a 18 anys. El 71,6% l’ha provat alguna vegada a la vida, el 69,9% n’ha consumit l’últim any, i el 61,9% l’últim mes. L’edat mitjana d’inici del consum d’alcohol se situa en 13,9 anys i l’edat mitjana de les embriagueses és 14,6 anys.
Amb referència als llocs de consum d’alcohol, el 32,3 % ho fa en espais oberts, el 27,0 % en discoteques, el 25,7 % en bars o pubs, i el 24,5 % a casa d’altres persones. Un 46,3 % d’estudiants va declarar haver fet botellón durant el darrer any i, el 20,2%, en els últims trenta dies.